Orosz hírszerzés: amerikai szolgálatok Szíriában toborzott terroristákat készülnek küldeni a FÁK-országokba - BŐVÍTETT (új: részletek)

Külföld, 2023.02.13

Az amerikai hírszerző szolgálatok idén januárban mintegy hatvan harcost toboroztak Szíriában, hogy Oroszországba vagy más FÁK-országokba küldjék őket terrortámadások végrehajtására - közölte hétfőn az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR).

"Az SZVR-hez beérkezett hiteles információk szerint az amerikai hadsereg harcosokat toboroz az Iszlám Államhoz és az al-Kaidához köthető dzsihadista csoportokból, hogy terrortámadásokat hajtsanak végre Oroszországban és a FÁK-országokban" - állította közleményében a szolgálat.

Az SZVR szerint az amerikai szolgálatok külön figyelmet fordítanak a közép-ázsiai országokból és Oroszország észak-kaukázusi régióiból származó jelöltekkel való együttműködésre. A moszkvai tájékoztatás értelmében a Közel-Keleten már harci tapasztalatot szerző terroristák a szíriai al-Tanfban lévő amerikai támaszponton kapnak kiképzést, egyebek között házilag gyorsan előállítható robbanószerkezetek készítésére és használatára, szabotázs- és felforgató akciók technikájára oktatják őket, valamint erősen őrzött létesítmények, így diplomáciai képviseletek elleni támadások megtervezésére és végrehajtására oktatják őket.

Az SZVR azt állította, hogy a terroristákat kis csoportokban akarják Oroszországba vagy a Független Államok Közössége (FÁK) más tagországaiba küldeni, hogy ott támadásokat hajtsanak végre diplomaták, köztisztviselők, a rendvédelmi erők és a hadsereg ellen. Az orosz hírszerzés szerint a beszivárgók együttműködnek majd nemzetközi terrorista csoportok, köztük a Hizb ut-Tahrir, a Dzsamaat Anszarullah és az Üzbég Iszlám Mozgalom szervezett földalatti sejtjeivel.

Az SZVR-t, amely egykor a szovjet Állambiztonsági Bizottság (KGB) része volt, Szergej Nariskin vezeti, aki tavaly a török fővárosban, Ankarában találkozott William Burnsszel, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatójával is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!