TV műsor

Orosz jogvédők: több mint ezer embert vettek őrizetbe a moszkvai tüntetésen

Külföld, 2019.08.04

Az orosz hatóságok 1001 embert állítottak elő a Moszkva belvárosában szombaton megtartott, be nem jelentett ellenzéki tüntetésen - közölte vasárnap az OVD-Info orosz civilszervezet.

A tájékoztatást az orosz főváros rendőrsége nem erősítette meg, és kitart amellett, hogy 600 embert állított elő, köztük több mint 50 fiatalkorút.

A megmozdulást azoknak a Kreml-ellenes képviselőjelölt-aspiránsoknak a támogatására szervezték, akinek a szeptemberi képviselői testületi választásokra való bejegyzését az illetékes testületek elutasítottak. A hatóságok arra hivatkoztak, hogy az általuk összegyűjtött támogatói aláírások egy része hamisítvány.

Július 27-én hasonló, a hatóságokkal ugyancsak nem egyeztetett tiltakozás idején a rendőrség szerint 1074, az OVD-info szerint 1373 embert vettek őrizetbe.

A rendőrség még a most szombati tüntetést megelőzően előállította Ljubov Szobolt, az Alekszej Navalnij által alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány jogászát, akit a megmozdulás szervezőjének tekint. Szobolt a tömegrendezvények szervezésére vonatkozó törvények ismételt megsértése címén 300 ezer rubel bírságra ítélték, az általa képviselt alapítvány ellen pedig egymilliárd rubel értékű pénzmosás gyanújával eljárás indult.

A szombati tiltakozásra 12 alkalommal hívtak mentőt. A sérültek egyike az orosz nemzeti gárda katonája.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!