Orosz külügy: a Mladic-fellebbezés elutasítása a hágai intézmények elfogultságának bizonyítéka

Külföld, 2021.06.09

A boszniai szerb hadsereg volt parancsnoka, Ratko Mladic fellebbezésének hágai elutasítása azt bizonyítja, hogy elfogultak a volt Jugoszláviában elkövetett bűncselekmények feltárásáért és az értük való felelősségre vonásért felelős nemzetközi intézmények - írta szerdán kiadott állásfoglalásában Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

Zaharova arra reagált, hogy a Büntető Törvényszékek Nemzetközi Maradék Mechanizmusa (IRMCT) fellebbviteli kamarája kedden elvetette a népirtás, valamint háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt 2017-ben elítélt Ratko Mladic fellebbezését. A testület megerősítette a "Balkán mészárosának" is nevezett volt boszniai szerb hadseregparancsnok életfogytig tartó szabadságvesztését elrendelő ítéletet.

Zaharova szerint ez a verdikt különösen képmutatónak tűnik azt követően, hogy a hágai igazságszolgáltatás bosnyák, horvát és koszovói katonákat is felmentett. A szóvivő hangsúlyozta, hogy az IRMCT és elődje, a volt Jugoszlávia ügyében illetékes Nemzetközi Büntető Törvényszék a Mladic ügyében lefolytatott eljárás során tényeket és történelmi összefüggéseket hagyott figyelmen kívül, és aláásta a konfliktus következményeinek rendezésre és a bizalom helyreállítására irányuló erőfeszítéseket a Balkánon.

A szóvivő rámutatott, hogy az eljárás során többször megsértették a Mladicot őrizetesként megillető jogokat. Egyebek között évekig nem biztosítottak számára megfelelő orvosi ellátást és elutasították az oroszországi vagy szerbiai gyógykezelés miatti ideiglenes szabadon bocsátására vonatkozó kérelmek.

"Abból indulunk ki, hogy a Maradék mechanizmus volt Jugoszláviát érintő tevékenységének a lehető leghamarabb le kell zárulnia, ami után lezárulhat a nemzetközi büntető igazságszolgáltatás történetének ez a szégyenletes fejezete" - írta Zaharova.

A Büntető Törvényszékek Nemzetközi Maradék Mechanizmusa (IRMCT) az ENSZ Biztonsági Tanácsa által 2010-ben létrehozott nemzetközi bíróság a volt Jugoszláviával foglalkozó Nemzetközi Büntető Törvényszék (ICTY) és a Ruandai Nemzetközi Büntető Törvényszék (ICTR) e bíróságok megbízatásának teljesítését követően.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!