Orosz külügy: Moszkva a nagykövetségi létszám maximálását javasolta Washingtonnak

Külföld, 2022.12.13

Moszkva azt javasolta Washingtonnak, hogy szabjanak felső határt a nagykövetségi alkalmazottak létszámának - közölte Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes újságírókkal kedden Moszkvában.

A helyettes tárcavezető szerint a kérdés a pénteki isztambuli orosz-amerikai konzultációkon vetődött fel, amelyeken a nagykövetségek működésének normalizálásáról és a kétoldalú kapcsolatok zavarainak enyhítéséről folytattak technikai jellegű eszmecserét. A diplomata hangsúlyozta: a találkozó nem jelenti azt, hogy Moszkva újrakezdi a párbeszédet Washingtonnal a főbb témákról.

Rjabkov azt mondta, hogy az orosz javaslat értelmében a felek a felső határ megállapítása után maguk határoznák meg, hogy melyik külképviseleti helyszínen hány emberre van szükségük. Közölte, hogy Washington erre még nem válaszolt.

Rjabkov a találkozót hasznosnak, az eszmecserét gyakorlatiasnak nevezte, hozzátéve, hogy kisebb jelentőségű kérdésekről beszéltek, és az előrelépés minimális volt. Mint mondta, a felek a főbb kérdésekben nem jutottak előre a diplomáciai képviseletek munkájával, a vízumkiadással és a diplomaták rotációjával kapcsolatban, ugyanakkor egyöntetűleg tervezik az ilyen jellegű kapcsolatok folytatását 2023-ban, igaz határidőről, időpontokról, sőt, még helyszínről sem állapodtak meg.

Rjabkov azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy a diplomáciai munkát a nyomásgyakorlás eszközévé változtatta. Kifogásolta, hogy Washington minden indoklás nélkül három évben korlátozta az orosz diplomaták egyesült államokbeli tartózkodásának felső határát.

Kilátásba helyezte, hogy az orosz fél válaszolni fog arra, hogy orosz diplomaták egy csoportja a jövő év elején kénytelen lesz elhagyni az Egyesült Államokat. Mint mondta, mindig lesz válasz "fogat fogért" alapon, igaz, nem biztos, hogy szimmetrikus formában. Korábban Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövet közölte, hogy diplomaták egy csoportja, akiket az amerikai fél távozásra kényszerít, január 1-jén fogja elhagyni az országot.

Rjabkov értetlenségének adott hangot Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadónak azzal a hétfői washingtoni kijelentésével kapcsolatban, miszerint az Oroszországban kémkedés címén elítélt Paul Whelan volt tengerészgyalogos sorsáról a héten amerikai-orosz tárgyalások lesznek.

"Nem tudom, mire gondolt. A rendelkezésemre álló adatok szerint az általam ismert vonalakon keresztül semmilyen kapcsolatfelvétel nem várható" - mondta.

A diplomata a különböző szinten és síkon történő kétoldalú kapcsolatfelvételeket "epizódszerűnek" minősítette. Mint mondta, ezeken bármilyen kérdéseket fel lehet vetni, ám a fogolycserével előre kijelölt emberek foglalkoznak.

Whelan múlt héten csalódottságának adott hangot amiatt, hogy a Biden-kormányzat szerinte nem tesz eleget a szabadon bocsátásáért. Azután nyilatkozott így, hogy csütörtökön kicserélték és szabadon bocsátották az Egyesült Államokban amerikai állampolgárok megölésére irányuló szervezkedés és terrorizmus anyagi támogatása címén 25 évre ítélt Viktor Butot és Brittney Griner amerikai kosárlabdázót, akit kilenc évre ítéltek, mert a seremetyjevói repülőtéren hasisolajat találtak az e-cigarettájában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!