Orosz sajtó: maradtak lezáratlan kérdések Moszkva és Minszk között az integráció elmélyítésének ügyében

Külföld, 2019.11.20

Nem sikerült megállapodnia Oroszország és Fehéroroszország integrációjának elmélyítésében a két ország kormányfőjének a kérdések mintegy egyharmadában , a nyitott kérdések lezárása az elnökökre vár - közölték szerdán orosz lapok.

A Dmitrij Medvegyev orosz és Szergej Rumasz fehérorosz miniszterelnök vezetésével a Moszkva melletti Gorkiban folytatott keddi, hét és fél órás kormányközi egyeztetésen a 31 megvitatott szakterületi útitervből 20-ban sikerült megállapodni. Medvegyev beszámolója szerint a feleknek egyebek között a földgáz, a kőolaj és a villamosenergia, valamint a makrogazdasági kapcsolatok kérdésben nem sikerült dűlőre jutni.

Az RBK gazdasági napilap címben emelte ki, hogy Medvegyev az orosz-fehérorosz Szövetségi Állam minisztertanácsának ülése után kijelentette: "csökkenteni kellene a retorika hőfokát" a két ország integrációja körül, és a nézetkülönbségek közelítéséhez nyugodt, pragmatikus hozzáállásra van szükség.

Rumasz azt hangoztatta, hogy a felek további egy héten át folytatják az egyeztetést azokról a dokumentumokról, amelyeket elő kell készíteni Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök december 8-ára tervezett, a Szövetségi Állam megalapításának 20. évfordulóján tartandó találkozójára. Medvegyev úgy vélekedett, hogy erre a határidőre a kérdések "abszolút többségében" sikerül majd konszenzusra jutni. Mint mondta, a Moszkva és Minszk közötti vitás kérdésekben "nem a számtanról van szó", és politikai döntésekre van szükség.

Putyin korábban elrendelte, hogy 2020. január 1-jéig hozzák szinkronba az orosz és a fehérorosz jogrendszert. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a hétvégén kijelentette, hogy nem fogja aláírni az integrációs dokumentumokat, ha azok ellentétben állnak országa alkotmányával.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!