TV műsor

Orosz ügyvéd: akár már szombaton létrejöhet az ukrán-orosz fogolycsere

Külföld, 2019.09.06

Akár már szombaton létrejöhet az ukrán-orosz fogolycsere, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök már aláírta a kegyelmi rendeleteket azoknak az orosz állampolgároknak, akik szerepelnek a tervezett fogolycsere listáján - állította az UNIAN ukrán hírügynökségnek pénteken Valentyin Ribin orosz ügyvéd, több Ukrajnában elítélt orosz védője.

Az ügyvéd azt nem tudta megmondani, hogy pontosan hány személy kapott eddig kegyelmet az ukrán elnöktől. Közölte ugyanakkor, hogy a kegyelemben részesült orosz állampolgárokat már "a gyűjtőhelyre" szállították, de nem mondhatja meg, hogy hova - tette hozzá.

Ribin nem zárta ki, hogy akár már szombaton megtörténhet a fogolycsere a két ország között. Ezt szerinte csak egy dolog hátráltathatja, mégpedig, hogy egy fontos fogoly - Ruszlan Gadzsijev - még hiányzik a "gyűjtőhelyről". Ukrán források szerint Gadzsijev orosz harckocsizó, aki 2015 elején a Donyec-medencei Debalcevénél folyt harcok közben esett ukrán fogságba, 2017-ben ítélték 15 év börtönbüntetésre, az ítéletet idén augusztusban másodfokon is jóváhagyták. A bíróság terrorizmus és más bűncselekmények mellett 9 ukrán katona haláláért mondta ki felelősnek.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint Valentyin Ribin az ügyvédje mások mellett a fogolycsere-listán szereplő két, hazaárulásért és dezertálásért 13, illetve 14 év börtönre ítélt volt krími katonának, Olekszandr Baranovnak és Makszim Odincovnak. Mindketten 2014-ben, a Krím megszállásakor álltak át az orosz hadsereg szolgálatába. 2016 novemberében fogták el őket az ukrán titkosszolgálatok munkatársai a Krím félsziget és Herszon megye közti adminisztratív határon. Oroszország őrizetbe vételüket saját katonái elrablásának minősítette.

Az orosz ügyvéd értesüléseit az ukrán elnök sajtóosztályán egyelőre nem voltak hajlandók kommentálni az UNIAN hírügynökségnek, és semmilyen hivatalos információt sem adtak ez ügyben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!