Oroszország bezárja a petrozavodszki és a murmanszki finn konzuli képviseletet

Külföld, 2023.05.30

Oroszország július 1-től bezárja lappeenrantai irodáját, egyúttal visszavonja a szentpétervári finn főkonzulátus petrozavodszki és murmanszki részlegének működéséhez adott hozzájárulását.

Ezt jegyzékben közölte az orosz külügyminisztérium a kedden bekéretett finn nagykövettel. Döntését Moszkva a Finnország által az Oroszországgal szemben folytatott konfrontatív politikával indokolta, amely komoly károkat okozott a kétoldalú kapcsolatok egészének. A dokumentumban emlékeztettek arra, hogy a finn fél kezdeményezésére megszüntették a kétoldalú politikai párbeszédet, lerombolták a sokoldalú kereskedelmi és gazdasági együttműködést, megszakították a testvérvárosi és régióközi együttműködési hálózatot, a határ menti együttműködést, megszüntették a légi és vasúti összeköttetést.

Az orosz fél nehezményezte, hogy Finnország egyidejűleg felhagyott hagyományos semlegességével, és csatlakozott a NATO-hoz, amely nem titkolja oroszellenességét, és akadályozta területén az orosz külképviseleti intézmények és vállalatok normális működését. A moszkvai diplomáciai tárca szerint Finnországban rendszeresen történnek provokációk és az orosz képviseletek alkalmazottainak biztonságát veszélyeztető akciók, amelyeket a finn hatóságok nem képesek megakadályozni.

A jegyzék kitért arra is, hogy a finn hatóságok tavaly ősszel megtiltották a schengeni turistavízummal rendelkező orosz állampolgárok beutazását, és megszűntették a vízumkérelmek feldolgozását. Az orosz fél közölte: ilyen körülmények között úgy döntött, hogy jelen szakaszban csökkenti a kölcsönös konzuli jelenlétet Finnországgal, mert ez nem felel meg az orosz-finn kapcsolatok jelenlegi szintjének. Az orosz külügyminisztérium szerint a felelősség ezért a helyzetért teljes mértékben a finn felet terheli.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!