Oroszországban megemlékeztek a Szovjetunió elleni náci támadás 80. évfordulójáról

Külföld, 2021.06.22

Oroszország-szerte kedden megemlékeztek a náci Németország Szovjetunió elleni támadásának 80. évfordulójáról.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a kubinkai Krisztus Feltámadása székesegyházban - az orosz fegyveres erők főtemplomában - Az emlékezés gyertyája elnevezéssel tartottak szertartást a Nagy Honvédő Háború - a második világháborúnak a Szovjetunió részvételével vívott szakasza - kezdetének évfordulója alkalmából. Az eseményt a fasizmus elleni harcban elesettek emlékének szentelték.

A hajnali négykor, a náci támadás időpontjában kezdődött ceremónián az ismeretlen katona sírjáról hozott lánggal gyertyát gyújtottak a templom anyaszobránál, valamint a több mint 15 ezer páncéltörőágyú-töltényhüvelyből kialakított szentélynél, amely több mint 40 ország szovjet katonai temetőiből összegyűjtött földet tartalmaz.

Az emlékezés lángja akció Oroszország több városában lezajlott. Keddre virradóra az orosz hadsereg főtemplomában emlékliturgiát tartottak.

A Rosszija 1 televízió hajnalban élő közvetítést adott a Kremllel szomszédos Zarjagyje parkból. Itt a Moszkva folyó fölé benyúló és a kiindulási partra visszakanyarodó, pillér nélküli "lebegő hídon", vezető színészek és muzsikusok adtak emlékműsort.

A második világháborúban a Szovjetunió 27 millió állampolgárát veszítette el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!