Orvosi beavatkozás miatt elhalasztották Ratko Mladic hágai fellebbviteli perét

Külföld, 2020.03.12

Orvosi beavatkozás miatt elhalasztotta az első fokon életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ratko Mladic egykori boszniai szerb hadseregparancsnok fellebbviteli perét az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa - jelentette a holland sajtó csütörtökön.

A népirtás, valamint háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt 2017-ben elítélt Mladicnak műtéten kell átesnie, így jövő hétre ütemezett perét később tárgyalják Hágában.

Sajtóinformációk szerint a "Balkán mészárosának" is nevezett egykori parancsnok műtét utáni felépülése körülbelül hat hetet fog igénybe venni, az eljárás valószínűsíthetően ezután folytatódik.

Mladic 2018 májusában fellebbezett a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék ítélete ellen.

Ratko Mladicot az ellene felhozott tizenegy vádpontból tízben találta bűnösnek a bíróság. Az ítélet szerint háborús és emberiesség elleni bűncselekmények - gyilkosság, deportálás, kényszerkitelepítés, üldözés, túszejtés - mellett a srebrenicai népirtásért is felelős, amelyben a boszniai szerb erők mintegy nyolcezer boszniai férfit és fiút gyilkoltak meg. Ezt tartják a második világháború óta elkövetett legnagyobb mészárlásnak Európában.

A hágai bíróság 2018 decemberében befejezte működését, és mandátumának lejárta után a fennmaradó ügyeket az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa vette át.

A végső ítélet kihirdetésére még idén sor kerülhet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!