Orvosi felügyelet alatt a brit uralkodó

Külföld, 2022.09.08

Orvosi felügyelet alatt áll II. Erzsébet királynő, miután orvosai "aggasztónak" találták egészségi állapotát - közölte csütörtökön a Buckingham-palota. A 96 esztendős brit uralkodó londoni hivatalának szóvivője a rövid tájékoztatásban közölte azt is, hogy értesítették a királynő közvetlen hozzátartozóit a fejleményről.

II. Erzsébet királynő Az udvar illetékese hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az uralkodó jól érzi magát. A királynő, aki több mint 70 éve, 1952 februárjában - édesapja, VI. György király halála után - lépett az Egyesült Királyság trónjára, jelenleg nyári rezidenciáján, a Londontól 800 kilométerre lévő skóciai Balmoral kastélyában tartózkodik.

A Clarence House, Károly trónörökös londoni hivatala közölte, hogy a walesi herceg és felesége, Kamilla cornwalli hercegnő már megérkezett Balmoralba. Ugyancsak a skóciai rezidenciára indult Vilmos cambridge-i herceg, aki Károly herceg és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, és aki édesapja után majdan szintén az Egyesült Királyság uralkodója lesz.

A tény, hogy a Buckingham-palota közzétette a csütörtöki hivatalos nyilatkozatot, önmagában rendkívüli jelentőségű, mivel az udvar a legindokoltabb eseteken kívül szinte soha nem közöl részleteket a királyi család magas rangú tagjainak egészségi állapotáról.

A titoktartás szigorára jellemző, hogy II. Erzsébet királynő néhai édesanyjáról, a 102 esztendős korában 2002-ben elhunyt Erzsébet anyakirálynőről csak halála után hét évvel, 2009-ben derült ki hivatalosan, hogy 43 évvel korábban, 1966-ban vastagbélrák miatt műtéten és kezelésen esett át.

II. Erzsébet királynő gyengélkedésének árulkodó jele volt ugyanakkor, hogy kedden Balmoralban bízta meg formálisan Liz Truss új miniszterelnököt a kormányalakítással, és ugyanitt fogadta el Boris Johnson volt miniszterelnök lemondását, jóllehet az utóbbi évtizedekben ez a ceremónia kormányváltások idején mindig a Buckingham-palotában zajlott.

Az udvar akkori tájékoztatása szerint a királynő hónapok óta mozgásproblémákkal küszködik, és ezért született az a döntés, hogy nem utazik Londonba, hanem Balmoralban fogadja Johnsont és utódját.

Az utóbbi hónapokban a királynő több jelentős hivatalos programját is törölték.

Tavaly ősszel nem utazott el Észak-Írországba - jóllehet, ezt a hónapokon át előkészített látogatást kiemelt várakozás előzte meg -, és nem volt jelen a skóciai Glasgow-ban tavaly novemberben megrendezett ENSZ-klímacsúcs nyitófogadásán sem, pedig a rendezvénynek ő volt a hivatalos vendéglátója.

Komoly feltűnést keltett, amikor október második felében az udvar részletek ismertetése nélkül bejelentette, hogy a királynő egy éjszakát kórházban töltött "bizonyos előzetes jellegű vizsgálatok elvégzése céljából".

E kivizsgálás okáról és eredményéről azóta sem került nyilvánosságra hivatalos tájékoztatás.

Csütörtök délután Liz Truss miniszterelnök, Sir Lindsay Hoyle, a londoni alsóház elnöke, Keir Starmer, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője, valamint Nicola Sturgeon skót és Mark Drakeford walesi kormányfő egyaránt aggodalmának adott hangot a királynő egészségi állapota miatt, egyben jókívánságaikat fejezték ki nyilatkozataikban az uralkodónak.
(MTI)

Címkék

II. Erzsébet
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!