Osztrák választások - Megbeszélést folytatott Sebastian Kurz a NEOS listavezetőjével

Külföld, 2019.10.09

Megbeszélést folytatott a vasárnapi előrehozott parlamenti választásokon győztes Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetője, Sebastian Kurz a negyedik helyezett NEOS - Új Ausztria és Liberális Fórum -- listavezetőjével, Beate Meinl-Reisingerrel szerdán.

Beate Meinl-Reisinger az egyeztetést megelőzően hangsúlyozta, hogy "jövőorientált" kormányt szeretne; kész ugyan arra, hogy részt vegyen a leendő kormány munkájában, de ragaszkodik azokhoz a pontokhoz, amelyek hangsúlyosak a NEOS programjában.

A listavezető egyebek mellett az átláthatóságot, az oktatás reformját, az adóterhek csökkentését és a klímavédelmet tartja a legfontosabb feladatnak. Úgy fogalmazott: "most a labda nem náluk van", a néppárt elnöke dönti majd el, mely párttal kezdi meg a koalíciós tárgyalásokat.

Sebastian Kurz az egyeztetést megelőzően hangsúlyozta: a puhatolózó, szondázó megbeszéléseken arra kíváncsi elsősorban, milyen lehetőségei vannak a parlamenti együttműködésnek, illetve lehetőség van-e egy esetleges kormánykoalícióban való együttműködésre. Hozzátette: az a legmeghatározóbb, hogy minél hamarabb alakuljon meg egy cselekvőképes szövetségi kormány; indoklása szerint ugyanis az ország új vezetésének nagy kihívásokkal kell majd szembenéznie; példaként említette a német gazdasági mutatók romlását, illetve a szíriai helyzetet is.

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke arról is beszélt, hogy összese tárgyalását követően hozza majd nyilvánosságra, milyen benyomást tettek rá a pártvezetőkkel folytatott előzetes egyeztetések.

Sebastian Kurz hétfőn kapott kormányalakítási megbízást az államfőtől. A volt kancellár parlamenti súlyuk sorrendjében tárgyal a pártok vezetőivel; így kedden a Szociáldemokrata Párt (SPÖ), majd az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetőjével tárgyalt. szerdán a NEOS, majd a Zöldek listavezetőjével folytatódnak az egyeztetések.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!