Osztrák választások - Megbeszélést folytatott Sebastian Kurz a Szociáldemokrata Párt, majd a Szabadságpárt listavezetőjével

Külföld, 2019.10.08

Megbeszélést folytatott a vasárnapi előrehozott parlamenti választásokon győztes Osztrák Néppárt (ÖVP) listavezetője, Sebastian Kurz a második helyezett Szociáldemokrata Párt (SPÖ) listavezetőjével, Pamela Rendi-Wagnerrel, majd a harmadik Szabadságpárt (FPÖ) listavezetőjével, Norbert Hoferrel kedden.

Pamela Rendi-Wagner szerint "nagyon jó, professzionális" volt az ÖVP elnökével folytatott megbeszélés. A szociáldemokrata politikus a megbeszélést követően hangsúlyozta, hogy a klímaváltozás elleni küzdelmet tekinti a leendő osztrák kormány legfőbb feladatának. Arról is beszélt, hogy több területen elkerülhetetlennek tartja a reformokat; így egy esetleges nagykoalíció feltételeként nevezte meg egyebek mellett az egészség- és az oktatásügy reformját, de fontosnak tartja a dolgozók munkafeltételeinek javítását, a gyors adócsökkentést, a fiatalok és a gyermekek életesélyeinek javítását és a gyermekszegénység elleni küzdelmet is.

A szociáldemokrata politikus úgy fogalmazott: "most az ÖVP-nél van a labda", vagyis a Néppárton múlik, hogy a jelenlegi úgynevezett szondázó, puhatolózó tárgyalás után megkezdi-e a hivatalos koalíciós tárgyalást az SPÖ-vel.

Az FPÖ elnöke, Norbert Hofer elmondása szerint "nagyon kellemes megbeszélést" folytatott Sebastian Kurzcal. Egyetértettek abban, hogy az új kormánynak jó néhány kihívással kell megküzdenie, egyebek mellett a romló gazdasági mutatók és a biztonság kérdése jelent komoly feladatot, ám a megbeszélésen szó esett még a Brexit gazdasági hatásairól és a szíriai konfliktusokról is.

Norbert Hofer arról is tájékoztatott, hogy várhatóan decemberben zártkörű megbeszélést folytat az FPÖ vezetése a párt megújulásáról. A politikus ismét hangsúlyozta: pártja választási eredménye alapján nem lát esélyt arra, hogy megbízást kapjanak a kormányalakításra, ugyanakkor ha nem sikerülne felállítani az új kormányt, elképzelhetőnek tartja, hogy felveszik velük a kapcsolatot - tette hozzá.

Sebastian Kurz a megbeszéléseket megelőzően hangsúlyozta: mindegyik demokratikusan megválasztott pártot potenciális partnerének tekinti, így mindegyikkel tárgyal az esetleges együttműködésről. Az a cél, hogy az országnak megfelelő jövőt kínáljanak, és előkészítsék a szükséges változtatásokat - tette hozzá.

Sebastian Kurz hétfőn kapott kormányalakítási megbízást az államfőtől. A volt kancellár parlamenti súlyuk sorrendjében tárgyal a pártok vezetőivel.

Az előzetes egyeztetések szerdán a Zöldek, illetve a NEOS listavezetőjével folytatódnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!