Osztrák választások - Sebastian Kurz: a jövő héten folytatódnak a koalíciós tárgyalások

Külföld, 2019.10.10

Jövő szerdán folytatódnak a koalíciós tárgyalások Ausztriában - jelentette be csütörtökön az előrehozott parlamenti választásokon győztes Osztrák Néppárt (ÖVP) listavezetője, Sebastian Kurz , miután tárgyalt a második helyezett Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ), a harmadik helyezett Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), valamint a harmadik helyezett Zöldek, illetve a negyedikként végzett NEOS (Új Ausztria és Liberális Fórum) vezetőjével.

"Szélesebb körben" folytatódnak a koalíciós tárgyalások szerdán - jelentette be a néppárt listavezetője. Kurz megerősítette: az előzetes egyeztetések során három párt, az SPÖ, a Zöldek és a NEOS is kifejezésre juttatta, hogy szívesen részt venne a leendő kormány munkájában. Azt mondta, elfogadja ugyanakkor a szabadságpárt listavezetőjének álláspontját: Norbert Hofer ugyanis úgy vélekedett, hogy pártja választási eredménye alapján nem kaptak elegendő támogatást a választóktól ahhoz, hogy kormányra kerüljenek.

Kurz arról is tájékoztatott, hogy a továbbiakban valamennyi pártvezetővel kapcsolatban marad, hiszen a kormányzati munka mellett a parlamenti együttműködést is fontosnak tartja. Nem válaszolt ugyanakkor arra a kérdésre, hogy milyen sorrendben kapnak majd meghívást a pártok a további tárgyalásokra.

Az FPÖ vezetője ezzel egy időben bejelentette, hogy nem kívánja folytatni a tárgyalásokat az Osztrák Néppárttal; óvott ugyanakkor egy "türkizkék köpönyegben való baloldali fordulat" bekövetkezésétől.

Norbert Hofer emlékeztetett arra, hogy míg pártja a korábbinál kisebb, 16 százalékos támogatottságot kapott az előrehozott parlamenti választásokon, addig a szavazók erősítették a néppártot és a Zöldeket - így szerinte valószínűsíthető, hogy a néppárt a Zöldekkel lép majd koalícióra.

Hofer ugyanakkor világossá tette, hogy amennyiben a koalíciós tárgyalások nem járnának sikerrel, a szabadságpárt "tisztában lesz a helyzettel járó felelősséggel".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!