Öt év börtönbüntetésre ítélték Románia egyik leggazdagabb üzletemberét

Külföld, 2021.02.18

Öt év börtönbüntetésre ítélték csütörtökön jogerősen Ioan Niculae üzletembert, aki korábban Románia legvagyonosabb vállalkozójának számított.

Niculaet pénzmosásra való felbujtás és adócsalás miatt ítélte el jogerősen a bukaresti ítélőtábla. Első fokon enyhébb, 3 és fél év szabadságvesztéssel sújtotta a bukaresti törvényszék, amit a fellebbviteli bíróság súlyosbított. A vállalkozó az ügyvédje által közölt információk szerint jelenleg Olaszországban tartózkodik, ahol koronavírus-fertőzés miatt kezelik.

Niculaet 2015-ben már elítélték korrupció miatt, akkor 2 és fél év börtönbüntetést kapott törvénytelen kampányfinanszírozás miatt. A bíróság abban találta vétkesnek, hogy 1 millió euróval finanszírozta Mircea Geoana volt szociáldemokrata elnökjelölt 2009-es kampányát. Ezért cserébe az üzletember azt várta volna el, hogy kormányalakításkor ő dönthesse el, ki lesz a gazdasági miniszter. Niculae ugyanis érdekelt volt abban, hogy gyárai kedvezményes áron kapjanak földgázt az állami gázvállalattól.

A mostani aktában a bíróság azért marasztalta el, mert az általa alapított Interagro mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalatcsoport fiktív szerződéseket kötött bizonyos reklámanyagok legyártására, amit költségként tüntettek fel a könyvelésben úgy, hogy ez nem volt reális kiadás. Az ügyészek szerint így összesen 11,4 millió lejjel (838,9 millió forint) károsította meg a román államot azáltal, hogy kevesebb áfát és társasági adót fizetett a vállalkozása.

Niculae vagyonát 2013-ban 1,7 milliárd euróra becsülték, akkor ő volt Románia leggazdagabb üzletembere. Az első elítélése után jelentősen csökkent vagyona, amelyet most 500-700 millió euróra becsülnek. Niculae a sportban is vállalkozik, ő a tulajdonosa az Astra Ploiesti élvonalbeli labdarugó csapatnak, amely az elmúlt években rendszeresen szerepelt az Európa Ligában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!