TV műsor

Ötévi szabadságvesztésre ítéltek gyűlöletkeltés címén egy bloggert Moszkvában

Külföld, 2019.09.03

Ötévi szabadságvesztésre ítélte gyűlöletkeltés címén egy moszkvai bíróság kedden Vlagyiszlav Szinyica bloggert, akinek egyik Twitter-bejegyzése szakértők szerint úgy értelmezhető, hogy erőszakra bujtott fel az ellenzéki tüntetések elfojtására bevetett rendőrök gyerekei ellen.

Az ügyészség a gyűlöletkeltés címén kiszabható leghosszabb, hatévi börtönbüntetést kérte Szinyicára, aki - bár elismerte, hogy bejegyzése "durva és etikátlan" volt - ártatlannak vallotta magát. A védelem meg fogja fellebbezni az elsőfokú ítéletet.

"Megnézik majd az aranyos és boldog családi fotókat, tanulmányozzák majd a helymeghatározást, és akkor a jogrend hős védelmezőjének gyereke egyszer csak egyszerűen nem jön haza az iskolából. A gyerek helyett egy CD jön postán egy snuff-videóval" - idézte híroldalán a Dozsgy ellenzéki online televízió Szinyica bejegyzését.

A snuff-videók valódi emberölést vagy öngyilkosságot bemutató felvételek.

Ugyancsak kedden hivatalos személy egészségkárosodást nem okozó bántalmazása címén háromévi szabadságvesztésre ítélték Moszkvában Ivan Podkopajevet. A férfi a július 27-i, a hatóságok által nem engedélyezett moszkvai tüntetésen maszkot viselve "agresszív vegyszert" fecskendezett a rendőrök és a nemzeti gárda katonáinak arcába. Ketten közülük orvosi ellátásra szorultak mindkét szemük szaruhártyáján elszenvedett vegyi égési sérülés miatt.

Danyila Beglec két évet kapott hivatalos személy elleni támadás - egy rendőr karjának megrántása - miatt. Védője szabadságvesztéssel nem járó ítélet kiszabását kérte, mert férfinak egy 2017-ben és egy 2019-ben született gyermeket kell eltartania.

Ők voltak az elsők, akiket elítéltek a július 27-i, több mint ezer őrizetbe vételt kiváltó megmozdulás miatt. Mivel bűnösségüket elismerték és megbánást tanúsítottak, ügyüket soron kívül, rendkívüli eljárással tárgyalták.

Az ítélethozatal a vasárnap esedékes fővárosi választások miatti éles politikai küzdelem egyik epizódja. A moszkvai városi választási bizottság hétfőn közölte annak a 228 képviselőjelöltnek a végleges névsorát, akik versenybe szállhatnak a fővárosi képviselő-testület 45 mandátumáért.

A kerületi választási testületek korábban 57 jelöltaspiráns bejegyzését utasították el. A parlamenten kívüli ellenzék képviselői közül egyedül a liberális Jabloko párt színeiben induló Szergej Mitrohinnak sikerült bíróságon sikerrel megfellebbeznie a kizárását.

Az ellenzéki és a független jelöltek bejegyzésének elutasítása miatt Moszkvában július közepe óta rendszeresek a hét végi megmozdulások. A hatóságok a választásból való kizárást a támogató aláírások hamisságával és formai okokkal magyarázták, az érintettek szerint viszont a Kreml akaratából fosztották meg őket a politikai megméretés lehetőségétől.

A moszkvai önkormányzat által többnyire nem engedélyezett tüntetések ellen a rendvédelmi szervek keményen léptek fel, és összesen több mint 1700 embert állítottak elő. A bíróságok több tucat szervezőt elzárásra, több százat pedig pénzbírságra ítéltek. Tizennégy ember ellen tömeges rendbontás címén indult bűnvádi eljárás, de öt ellen az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) kedden bűncselekmény híján beszűntette az eljárást. Az Állami Duma (a parlament alsóháza) a történtekkel kapcsolatban bizottságot állított fel, amely vizsgálja, hogy történt-e külföldi beavatkozás.

Szeptemberben egyébként nemcsak Moszkvában, hanem az Oroszországi Föderáció 45 szövetségi régiójában is folyik kampány. Tizennyolc régióban a legmagasabb szintű vezető tisztségviselőket, 13-ban a regionális törvényhozás képviselőit, 22-ben adminisztratív központok önkormányzati képviselőit, 3-ban pedig ilyen központok vezetőit választják meg szeptember 8-án. A választópolgárok emellett az Állami Duma négy egyéni választókörzetének sorsáról döntenek pótválasztáson, és mintegy ötven referendumon is szavaznak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!