Ötnapos hosszú hétvége következik Romániában a nemzeti ünnep alkalmából

Külföld, 2021.11.26

Ötnapos vakáció kezdődik szombaton Romániában a közalkalmazottak számára, miután a kormány pihenőnappal kötötte össze a hétvégét a jövő heti hivatalos munkaszüneti napokkal.

A frissen hivatalba lépett bukaresti nagykoalíciós kormány pénteki ülésén döntött arról, hogy november 29-én, hétfőn a közszférában pihenőnap lesz, amelyet túlórázással, hosszabbított ügyfélfogadással kell az év végéig ledolgozni.

A kormányhatározat nem érvényes a megszakítás nélküli tevékenységeket biztosító közalkalmazottak munkarendjére, valamint azokra a bírákra és ügyészekre, akiknek december 29-ére kitűzött tárgyalásuk van.

Romániában 2012 óta hivatalos ünnepnap november 30-a, Szent András ünnepe, az evangéliumot a Fekete-tenger térségében hirdető apostol emléknapja. A román ortodox egyház ugyanis ezen a napon ünnepeli azt, hogy a román nép "már kétezer éve" felvette a kereszténységet.

Másnap, december elsején ünneplik Romániában az 1918-as gyulafehérvári román nemzetgyűlés évfordulóját, amelynek résztvevői kimondták Erdély egyesülését a Román Királysággal. December 1-je 1990 óta Románia nemzeti ünnepe.

A Nicolae Ciuca vezette új román kormány pénteki ülésén hozott határozatával életbe léptette azokat a járványügyi lazításokat is, amelyeket az esetszámok csökkenésére alapozva javasolt múlt héten az operatív törzs. Az új rendelkezések egy része szintén a nemzeti ünnephez kapcsolódik. Lehetővé tették, hogy a közönség részvételével tartsák meg a hagyományos katonai parádékat: az egy óránál nem hosszabb rendezvényeken Bukarestben legfeljebb 400-an, a megyeszékhelyeken pedig legfeljebb 200-an vehetnek részt, azzal a feltétellel, hogy a - beoltottságot vagy a fertőzésből az utóbbi fél évben történt kigyógyulást tanúsító - zöld igazolvánnyal rendelkezzenek.

Feloldották a sportesemények látogatásának tilalmát is: ezeken a lelátók kapacitásának 30 százalékát kihasználva vehet részt a védettséget tanúsító zöld igazolvánnyal rendelkező közönség. Hasonló kapacitáskorlátozások mellett újraindulhatnak a tanfolyamok, és kulturális előadások, és szabadtéri rendezvényeket is lehet majd tartani legfeljebb ezer, zöld igazolvánnyal rendelkező résztvevővel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!