Ötvenedik születésnapját ünnepli a római Fiumicino repülőteret üzemeltető vállalat

Külföld, 2024.02.12

Tevékenysége kezdetének ötvenedik évfordulóját ünnepli az 1974. január 12-től működő római nemzetközi légikikötőt üzemeltető vállalat, amely születésnapi meglepetésként a középkori festő, Giotto üvegalkotásait állította ki az egyes számú terminálon hétfőn.

Szeptemberig csodálható meg a repülőtér középpontjában elhelyezett három alkotás. A 14. században élt Giotto üvegre festett műveiről van szó, melyek egyenesen a firenzei Santa Croce-bazilikából érkeztek a légikikötőbe.

A Leonardo Da Vinci vagy ismertebb nevén a fiumicinói repülőtéren hagyománnyá vált, hogy művészeti kincseket állítanak ki. Tavaly a barokk szobrász, Gian Lorenzo Bernini Krisztust ábrázoló, Salvator Mundi című alkotása volt látható. A repülőtéren áthaladó utasok közül hatmillióan álltak meg a szobornál.

"A római repülőtér kulturális névjegynek is számít, mely elsőként fogadja a világ minden részéből érkező látogatókat" - hangoztatta Vincenzo Annunziata, a repülőteret működtető vállalat (ADR) elnöke.

Az ötvenedik születésnap alkalmából bemutatták a repülőtér új logóját is.

Az ünnepségre videóüzenetet küldött Gianfranco Ravasi bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsa tiszteletbeli elnöke. Emlékeztetett, hogy a római repülőtér kapu lesz a zarándokok számára is, akiket a 2025-re meghirdetett jubileumi szent évben várnak.

Az eseményen részt vevő Matteo Piantedosi belügyminiszter hangoztatta, hogy a római repülőtér Olaszország és Európa egyik legnagyobb belépési pontjának számít, ezért kiemelt biztonsági figyelmet is igényel.

A Leonardo Da Vinci repülőtér 1961-ben nyílt meg, de csak két leszállópályája volt. Felvirágzása 1974-ben kezdődött a repülőtér üzemeltetésével megbízott vállalat megalakításával. A hetvenes évek közepén tízmillió körüli volt az utasok éves száma. Tavaly a fiumicinói repülőtér forgalma elérte a 44,4 millió utast. Közel száz légitársaság kétszázharminc célállomásra szállítja Rómából az utasokat a világ hetven országába. Kitűzött cél, hogy a római repülőtér évente kilencvenmillió utast tudjon fogadni.

A Covid-19-járvány utáni gazdasági-infrastrukturális beruházások sorát a római repülőtéren kezdték a légikikötő bővítésével: az utóbbi években huszonhárom új kaput építettek ki. A kereskedelmi terület a repülőtéren harmincezer négyzetméterre nőtt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!