Óvodai sportpályákat avatott Székelyföldön Grezsa István

Külföld, 2021.06.24

A magyar állam támogatásával felépített óvodai sportpályákat avatott csütörtökön a székelyföldi Gyergyószentmiklóson, Székelyudvarhelyen és Szentegyházán Grezsa István, a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programért is felelős miniszteri biztos.

Grezsa István az MTI-nek a székelyudvarhelyi avató után telefonon elmondta: az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány által kifejlesztett és telepített sportpályák innovatív, az óvodai programba illeszthető, hálóval zárt, és mindenféle védőeszközzel felszerelt, sportolási lehetőséget biztosító kis építmények. A labdarúgás, kosárlabda, kézilabda, röplabda, tollaslabda és a tenisz alapjainak az óvodai elsajátítására nyújtanak lehetőséget.

Elmondta: Magyarországon az óvodák 12 százalékába telepítettek már ilyen sportpályákat. A Kárpát-medencei Óvodafejesztési Program keretében négy pályát Kárpátalján, 14-et pedig Erdélyben és a Partiumban építettek fel. Hozzátette: a pályák már a járvány idején elkészültek, csak most volt lehetőség az ünnepélyes felavatásukra.

A miniszteri biztos elmondta: az óvodai sportpályák koncepciója az Aranycsapat legendás hátvédje, Buzánszky Jenő szellemi hagyatékára épült. Ezeket eredetileg focipályáknak képzelték el, de idővel más sportjátékok alapjainak a megtanítására is alkalmassá tették. Hozzátette: az ovi-sport pályáknál az építményhez módszertani leírás is tartozik.

Grezsa István reményét fejezte ki, hogy a rendszer a romániai illetékes hatóságok érdeklődését is felkelti, és akár román állami programok keretében is lehet ilyen sportpályákat telepíteni a romániai óvodák mellé.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!