Pahor: az észak-macedón EU-csatlakozási tárgyalások blokkolásának feloldása erkölcsi kérdés

Külföld, 2021.06.18

Az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét július 1-jétől betöltő Szlovénia első feladatai között szerepel majd, hogy feloldja Észak-Macedónia EU-csatlakozási tárgyalásainak blokkolását, ez erkölcsi kérdés - mondta Borut Pahor szlovén államfő pénteken, az STA szlovén hírügynökségnek adott interjújában.

Annak ellenére, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta az Albániával és az Észak-macedón Köztársasággal folytatandó csatlakozási tárgyalások megkezdését, utóbbit Bulgária tavaly blokkolta.

Szófia jelezte: a vétó addig tart, amíg szomszédja nem ismeri el a macedónok történelmi és nyelvi kötődéseit Bulgáriához.

Pahor szerint meg kell találni a módját annak, hogy Bulgária zöld jelzést adjon Észak-Macedóniának.

"Ez Európa számára már nem csak politikai, hanem erkölcsi kérdés is" - fogalmazott az államfő.

Hozzátette: tudatában van annak, hogy ezt nem lesz egyszerű elérni, sőt, úgy vélte: Albánia előbb kezdheti meg a csatlakozási tárgyalásokat, mint Észak-Macedónia.

A Nyugat-Balkán európai integrációja kulcsfontosságú a régió stabilitása szempontjából - mutatott rá.

Szerinte ezt támasztja alá Joe Biden amerikai elnök nemrég hozott rendelete is, miszerint azoknak, akik veszélyeztetik ezt a stabilitást, befagyasztják a vagyonát és megtiltják számukra a beutazást az Egyesült Államokba.

Pahor hosszan beszélt a szlovén belpolitikai helyzetről is. Szlovénia június 25-én ünnepli függetlenségének 30. évfordulóját. Az elnök szerint a szlovének büszkék lehetnek arra, amit elértek az elmúlt három évtizedben. Az államfő bár elismerte, hogy jelenleg politikai széthúzás van az országban, ami megosztja a társadalmat, úgy vélte: a pártpolitikának nincs ereje ahhoz, hogy érzelmileg megrendítse a szlovén embereket. Szerinte a pártok nem olyan erősek, és nem olyan meghatározóak a lét szempontjából, mint ahogy azt magukról gondolják. "Ha nekem van igazam, ez a választásokon meg is mutatkozik majd" - mondta.

Miután Jenez Jansa kormányfő vezette jobbközép koalíciós kormány nemrég elvesztette többségét a parlamentben, a korábban a baloldalhoz tartozó Pahor nem támogatta az ellenzék azon kezdeményezését, hogy előrehozott választásokat tartsanak az országban.

Az STA-nak adott interjújában annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az ellenzék sokkal hitelesebb alternatívája lenne a kormánynak, ha másképpen viselkedne.

"Befogadóbbnak, elkötelezettebbnek kellene lenniük azon értékek mellett, amelyeket politikailag képviselnek" - vélekedett, utalva a demokratikus párbeszédre és a kompromisszumok keresésére.

Pahor, aki az elmúlt harminc évben aktívan részt vett a politikában, elmondta: mindig voltak különbségek, de voltak időszakok, amikor párbeszéd folyt, és a felek keresték annak a módját, hogy áthidalják a különbségeket.

"Voltak azonban időszakok - sajnos ez is egy közülük - amikor kevesebb belső igény volt a párbeszédre és az együttműködésre" - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!