Palkovics Berlinben: a magyar-német kapcsolat sikertörténet

Külföld, 2022.10.07

Magyarország és Németország kapcsolata sikertörténet, ami nemcsak a két országnak, hanem az egész világnak hasznos - mondta Palkovics László technológiai és ipari miniszter pénteken Berlinben Robert Habeck alkancellár-gazdasági miniszterrel folytatott megbeszélése után.

Palkovics László a közmédiának adott nyilatkozatában kiemelte, hogy egy rendkívül szoros kapcsolatban mindig adódnak ügyek, amelyeket "tisztázni kell", így a két kormányfő, Orbán Viktor és Olaf Scholz hétfői berlini találkozóját előkészítő tárgyaláson "félreértéseket" is "tisztáztak" a német alkancellárral.

Hangsúlyozta, hogy a gazdaság területén nincsenek egymástól "távoli álláspontok", és az együttműködés sikerét az is mutatja, hogy a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara felmérési adatai szerint a Magyarországon tevékenykedő német cégek 88 százaléka ismét Magyarországot választaná, ha újra döntenie kellene beruházásáról.

Elmondta, hogy a szociáldemokratákkal (SPD) és a liberálisokkal (FDP) kormányzó Zöldek politikusával áttekintettek egy "új területet", az energetikát, amely "hozzáépül" az eddigi együttműködéshez, hiszen a német vállalatok eredményes magyarországi tevékenységének vannak feltételei, "például Magyarország stabil energiaellátása".

Mint mondta, "az elmúlt időszak eseményei miatt nekünk is át kellett gondolni a magyar energetika helyzetét", így azt a "függetlenedést" és a környezetbarát megoldásokat, amelyek jellemzik majd a következő időszakot.

Ismertette, hogy megbeszéltek két "specifikus témát" is. Az egyik az úgynevezett hidrogéngazdaság kiépítése, amelyben Németország és Magyarország is "erőteljesen pozícionálta magát", de komoly feladatai vannak még. A másik az új járműmeghajtási technológiák ügye, amellyel kapcsolatban a magyar és a német kormány továbbra is egyetértésben képviseli azt az álláspontot, hogy a politikai döntéshozatalban a "technológiai semlegesség" elvét kell érvényesíteni - fejtette ki Palkovics László.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!