Palkovics László: Magyarországgal érdemes együttműködni

Külföld, 2022.05.19

Magyarországgal érdemes együttműködni, hiszen az ország az elmúlt években a gazdasági növekedésben, beruházásokban, az exportban és a foglalkoztatásban is kimagaslóan teljesített - mondta az innovációs és technológiai miniszter csütörtökön Budapesten, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) éves taggyűlésén.

Palkovics László közölte, Németországot és Magyarországot a történelmi sorsközösség és gyakori érdekazonosság, egymásrautaltság mellett céges összeköttetések fűzik össze, ezt mutatja az is, hogy a DUIHK tagvállalatainak száma már megközelítette az ezret.

A miniszter úgy vélte, a magyar-német gazdasági kapcsolatok sikeres jövőjét ezentúl is a kölcsönösen előnyös együttműködések jellemzik.

Palkovics László kiemelte: a német befektetők magyarországi beruházásai meghaladták a 18 milliárd eurót, éves együttes árbevételük ennek csaknem a háromszorosára rúg.

A magyar német együttműködések közül az autóipar területéről elmondta, Magyarország az egyetlen másik európai ország Németországon kívül, amelyben mindhárom német prémium autómárka termelőüzemmel van jelen.

Arra is kitért, hogy a Siemens leányvállalatai nyerték a 115 villamos mozdony vásárlására kiírt közbeszerzést, és emlékeztetett rá, hogy a mozdonyok óránként 200 kilométeres sebességre is alkalmasak.

Felidézte Orbán Viktor és Angela Merkel korábbi megállapodását, amelyben kiemelt törekvés a kutatás-fejlesztési és innovációs kapcsolatok gazdagítása. A miniszter rámutatott, hogy a hazai, mintegy 70 százalékos high-tech részarányhoz a kontinensen csak a "hasonlóképpen tiszteletreméltó" német és dán mutató fogható. Egyúttal jelezte, a magyar eredmény a német vállalatokkal való együttműködésnek is köszönhető.

Palkovics László azt is megemlítette, hogy Magyarországon az óvodától a diploma megszerzéséig lehet németül tanulni az iskolákban.

Sávos András, a DUIHK elnöke a rendezvényen kiemelte, a világgazdaság évtizedek óta nem jelentkező kihívásokkal szembesül, ide sorolta az inflációt és a beszállítási nehézségeket. Ezek a tényezők befolyásolják a tagvállalatokat, valamint a német és a magyar gazdaságot is, amit a nemrégiben készített konjunktúra-felmérésük is igazol - jegyezte meg.

A felmérésről előzetesen elmondta, hogy a gazdasági helyzetet jelenleg még jónak értékelik a cégek, a következő 12 hónapra vonatkozó kilátások azonban drámaian romlottak. A vállalatok az energia- és nyersanyagárak emelkedését látják a legnagyobb kockázati tényezőnek, de a szakemberhiány is gondot okoz.

A taggyűlés végén hatodik alkalommal adták a Megbízható munkaadó címet, amelyet olyan vállalatoknak ítélnek oda, amelyek példaértékű és megbízható módon gondoskodnak munkatársaik munka- és életkörülményeiről. Az elismerésben a DUIHK 22 tagvállalata részesült.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!