Párizs 2024 - Gyakorlatilag nincs esély magyar súlyemelő olimpiai indulására - ELŐZETES

Külföld, 2024.04.08

Két magyar szerepel a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) thaiföldi világkupáján, amely az utolsó állomása a párizsi olimpiára selejtező sorozatnak, de sem Mitykó Veronikának, sem Nagy Péternek nincs valós esélye az ötkarikás játékokon való részvételre.

Előbb, kedden Mitykó lép versenypódiumra a phuketi viadalon, a 87 kilogrammos női kategóriában, ám a békéscsabaiak U23-as Európa-bajnokát - edzője, Bökfi János megfogalmazása szerint - "már tényleg csak a csoda" segíthetné hozzá a párizsi olimpiai rajtjog megszerzéséhez.

"A megváltozott kvalifikációs rendszerben, vagyis mivel a felső két női súlycsoportban indulók eredménye egybeszámít, az összevonás miatt jelenleg képtelenség bekerülni a világ tíz legjobbja közé - nyilatkozta elutazásuk előtt az MTI-nek az egykori kiváló versenyzőből lett szakember. - Miután a plusz 87 kilósok összetett teljesítményét is figyelembe veszik az abszolút sorrendben, 240 kiló alatti eredménnyel nem lehet kijutni az olimpiára. Hiába fejlődött Vera az utóbbi hetekben, a 87 kilósok és a pluszosok együttes mezőnye brutálisan erős..."

Bökfi János elmondta, hogy akkor lenne elégedett tanítványával, ha 220 kiló fölé kerülne a világkupán, az igazi pedig az volna, ha sikerülne a 222 kilogrammos országos csúcs elérése, míg szakításban az általa tartott 102 kilogrammos magyar rekord megdöntése.

A vk zárónapján, csütörtökön versenyző Nagy Péter is roppant kicsinek látja esélyét a párizsi olimpiára való kijutásra.

"Az utolsó egy hónapom térdfájásos volt, hol tudtam edzeni, hol nem...- jelentette ki az MTI-nek a szegedi óriás, aki a plusz 109 kilósok mezőnyében próbál szerencsét. - Összetettben 422-t kéne csinálni, vagyis a legjobbam felett emelni, ami még teljesen egészségesen sem lenne egyszerű, sőt... Immár csak a szerencsében bízhatok, másban nem. Hogy mekkora esélyt adok magamnak az olimpiai indulásra? Úgy egy százalékot..."

A 38 éves Nagy Péter Londonban nyolcadik volt, Rióban a tizedik, Tokióban pedig a hetedik helyen végzett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!