Párizs reméli, hogy mielőbb erős kormány lesz Németországban

Külföld, 2021.09.27

Franciaország reméli, hogy mielőbb egy erős német kancellárt tudhat maga mellett annak érdekében, hogy az Európai Unió előre tudjon lépni a jövő évi francia elnöksége idején - jelentette ki hétfőn a francia Európa-ügyi államtitkár a németországi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választások másnapján.

"A francia érdek az, hogy mielőbb erős német kormány jöjjön létre" - hangsúlyozta Clément Beaune a France2 közszolgálati televízióban a Németországban megkezdett és várhatóan nehéz koalíciós tárgyalások kapcsán. Az államtitkár jelezte, hogy az informális egyeztetések már megkezdődtek a német politikai pártokkal annak érdekében, hogy "megismerjük egymást, és gyorsan együtt tudjunk dolgozni", amint megalakul az új kormány Berlinben.

Az érintett pártok "valamennyien elkötelezett, vállaltan Európa-barátok" - emelte ki a francia kormánytag. Ugyanakkor a költségvetési és a védelmi kérdésekben a német politikusok nem ugyanúgy gondolkodnak, mint a párizsi vezetők.

"Lesznek különbségek és nehézségek időnként a tárgyalásokban Franciaországgal a következő hónapokban" - ismerte el Clément Beaune. Hozzátette: "Kétségtelenül könnyebb a szociáldemokratákkal egyeztetni beruházási kérdésekről vagy a költségvetési szabályokról, de egyszerűbb a CDU-val a védelmi és a biztonsági kérdésekről tárgyalni".

Az új német kancellár hivatalba lépéséig elemzők szerint Emmanuel Macron francia elnök európai szinten erősebb pozícióba kerülhet.

"De ha Európában valaki egyedül erős, az semmire sem jó, mert nem tud reformokat indítani a beruházásban, a gazdaságban, az energiában európai partnerek nélkül" - hívta fel a figyelmet az Európa-ügyi államtitkár.

Az Európai Unió jövő év első felében esedékes francia elnöksége alatt Emmanuel Macron több területen is reformokat szeretne kezdeményezni, egyebek mellett az európai minimálbér bevezetéséről és a digitális óriáscégek európai szintű szabályozásáról.

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kapta a legtöbb szavazatot a németországi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson a hétfőn kora reggel közölt hivatalos előzetes végeredmény szerint, azonban a szoros eredményre hivatkozva a CDU/CSU is a kormányalakítás szándékával vág neki az új törvényhozási ciklusnak. Bármelyik oldal alakít kormányt, csak más pártok, a Zöldek és a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) bevonásával tudja megtenni. Mindkét tábor karácsonyra ígéri a kormányátalakítást, közvetlen azelőttre, hogy január 1-től Franciaország átveszi az uniós elnöki tisztet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!