Párkapcsolati zaklatási vádak miatt újabb ellenzéki politikus mondott le Franciaországban

Külföld, 2022.09.26

Lemondott hétfőn pártvezetői tisztségéről Julien Bayou, a francia ellenzéki Zöldek főtitkára, miután volt párja pszichológiai zaklatással vádolta meg.

"Ma reggel bejelentettem a Zöldek tagságának a lemondásomat a főtitkári tisztségről" - írta közleményében Julien Bayou, aki jelezte azt is, hogy pártjának nemzetgyűlési frakcióvezetői posztját is elhagyja, de képviselő marad.

Az ellenzéki politikust morális zaklatással vádolta meg volt élettársa a Zöldek vezető politikusainak beszámolói szerint, de feljelentést senki nem tett, és hivatalos rendőrségi vizsgálat sem folyik az ügyben.

A pártnak a szexuális zaklatásokkal és erőszakkal kapcsolatos gyanúkat vizsgáló csoportja már júliusban elkezdett vizsgálódni az ügyben, de az csak a múlt héten kapott nyilvánosságot. A párt egyik feminista képviselője, Sandrine Rousseau ugyanis azzal vádolta meg a pártvezetőt, hogy "viselkedése megtöri a nők erkölcsi egészségét". A képviselőnő elmondta: hosszan beszélgetett Julien Bayou "teljesen depressziós" volt élettársával, s azt is állította, hogy a pártvezető megalázó viselkedésétől korábban több nő is szenvedett.

Vasárnap a pártnak a tavaszi elnökválasztáson indított jelöltje, Yannick Jadot is azt kérte a pártvezetőtől, hogy a belső vizsgálat nyugalma érdekében vonuljon vissza a pártvezetői székből.

Julien Bayou hivatalosan a párt decemberi kongresszusán válik meg a pártvezetőségtől.

Az ügy azután robbant ki, hogy a ellenzéki baloldali szövetség vezető erejét képező, radikális baloldali Engedetlen Franciaország egyik vezető politikusa beismerte, hogy bántalmazta a feleségét, akivel válófélben vannak. A pártszövetséget vezető Jean-Luc Mélenchon jobbkezének számító Adrien Quatennens szeptember 18-án lemondott koordinátori-szóvivői posztjáról, miután nyilvánosságra került egy egy évvel ezelőtti feljelentés, amely szerint egy veszekedés során megpofozta a feleségét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!