TV műsor

Peking felfüggesztette a magas szintű gazdasági kapcsolattartást Canberrával

Külföld, 2021.05.06

Peking határozatlan időre felfüggesztette a magas szintű gazdasági kapcsolattartást Canberrával a két ország közötti viszony egyre éleződő feszültségei közepette - derült ki a kínai Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság csütörtöki közleményéből.

A szűkszavű közlemény szerint Peking egyelőre meg nem határozott ideig leállít minden, a Kína és Ausztrália közötti stratégiai gazdasági párbeszédről szóló keretmegállapodás égisze alá tartozó tevékenységet. A bizottság a döntést azzal indokolta, hogy az utóbbi időben egyes ausztrál kormányzati tisztségviselők "hidegháborús beállítottságtól és ideológiai diszkriminációtól vezérelve" egy sor intézkedéssel zavarták meg a két ország közötti kapcsolatokat és együttműködést.

Az elsősorban a kereskedelem előmozdítását célzó kétoldalú gazdasági párbeszéd legelső ülését 2014 júniusában tartották, de a megállapodás keretében a felek legutoljára 2017 szeptemberében ültek tárgyalóasztalhoz.

A csütörtökön közölt döntés vélhetően válaszlépés arra, hogy Canberra két héttel korábban felmondta a kínai Egy övezet, egy út globális gazdasági-infrastruktúrális kezdeményezés ausztrál részről kötött megállapodásait. Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő április 22-i sajtótájékoztatóján elmondta: Kína kifogást tett az ügyben Ausztráliánál, és fenntartja a jogot, hogy további ellenlépéseket tegyen. Vang az ausztrál lépést a kétoldalú együttműködésbe történő önkényes beavatkozásnak nevezte, amellyel szerinte Ausztrália súlyosan megsértette a kínai-ausztrál kapcsolatokat, valamint a két ország közötti kölcsönös bizalmat. A canberrai szövetségi kormány ugyanis az egyik ausztrál állam Kínával kötött megállapodását semmisítette meg, arra hivatkozva, hogy az nincs összhangban az ország külpolitikai céljaival.

A kínai-ausztrál kapcsolatok az utóbbi években egyre feszültebbé váltak. 2018-ban Canberra nemzetbiztonsági aggályokra kizárta a Huawei kínai telekommunikációs óriást az ötödik generációs (5G) mobilhálózata kiépítéséből, jóllehet a kínai vállalat számos alkalommal tagadta az eredetileg az amerikai fél által felhozott nemzetbiztonsági vádakat. A viszony tovább mérgesedett azt követően, hogy Scott Morrison ausztrál miniszterelnök tavaly vizsgálatot sürgetett az új típusú koronavírus eredetének feltárására. A kínai vezetés válaszul gazdasági szankciókat alkalmazott, akadályozva egy sor ausztrál termék - a többi között bor, szén és marhahús - behozatalát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!