Peking felszólította Washingtont, hogy állítsa le a fegyvereladást Tajvannak

Külföld, 2020.10.13

Peking felszólította Washingtont, hogy azonnal állítsa le a tervezett fegyvereladást Tajvannak - mondta el a fegyverek eladásáról szóló hírekkel kapcsolatos kérdésre válaszolva Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő keddi sajtótájékoztatóján.

Csao egyúttal kijelentette: a helyzet alakulásának függvényében Kína "jogos és szükségszerű" válaszra készül. A szóvivő aláhúzta: az Egyesült Államok a fegyvereladással megsérti a bilaterális kapcsolatok alapfeltételét képező egy Kína elvét, súlyosan aláássa Kína szuverenitását és biztonsági érdekeit, továbbá áthágja a nemzetközi kapcsolatok alapvető normáit.

Kína a fegyvereladás felfüggesztése mellett a Tajvannal folytatott katonai kapcsolatok megszakítására is felszólította az Egyesült Államokat.

Az egyre feszültebb amerikai-kínai kapcsolatok kereszttüzében az elmúlt hónapokban két magas rangú amerikai tisztségviselő - Alex Azar amerikai egészségügyi miniszter, valamint Keith Krach gazdaságfejlesztésért felelős külügyi államtitkár - látogatott a Kína által sajátjának tekintett szigetre, Peking heves ellenkezését váltva ki. Az amerikai kormányzat 41 évvel ezelőtt azért szakította meg hivatalos diplomáciai kapcsolatait a tajvani vezetéssel, hogy az ne álljon a Kínai Népköztársasággal folytatott kapcsolatai útjába, ám azóta is igyekszik nem hivatalos eszközökkel támogatni a status quo fenntartását.

Peking és Tajpej között a viszony többéves közeledés után ismét fagyossá vált azt követően, hogy a Caj Jing-ven tajvani elnök vezette kormányzat elutasította azt az 1992-ben elfogadott, az egy Kína elvét magában foglaló egyezményt, amelyet Peking a tárgyalások alapfeltételeként kezel. A kínai kormányzat azóta diplomáciai eszközökkel igyekszik korlátozni Tajvan mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást alkalmaz Tajvannal szemben, és rendszeres hadgyakorlatokat tart a sziget közvetlen közelében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!