Peking: Hongkongot "hazafiaknak" kell irányítaniuk

Külföld, 2021.02.22

"Hazafiaknak" kell betölteniük Hongkongban a fontosabb végrehajtói, igazságügyi, törvényhozói és hatósági szervek vezető pozícióit - jelentette ki Hszia Pao-lung, a kínai központi vezetés hongkongi és makaói ügyekért felelős irodájának vezetője hétfőn a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap tudósítása szerint.

A vezető tisztségviselő átfogó választási és közigazgatási reformokat jelentett be egy hétfői beszédében. Világossá tette, hogy a különleges közigazgatású státusú város vezetésében nincs helye olyanoknak, akik Kína-ellenes nézeteket vallanak, vagy káoszt kívánnak gerjeszteni.

"Akik szemben állnak a hazafiakkal, azok az egy ország, két rendszer elvének lerombolói" - fogalmazott, hangsúlyozva, hogy ilyen csoportokat nem szabad a hatalom közelébe engedni. Hszia szerint a két évvel ezelőtti hongkongi kormányellenes tüntetések hullámait is azért lehetett felkorbácsolni, mert nem alkalmazták teljesen a "hazafiak kormányozzák Hongkongot" elvét.

Hszia aláhúzta: akik megszegik a nemzetbiztonsági törvényt, vagy szembeszállnak a Kínai Kommunista Párt hatalmával, azok nem hazafiak.

A "hazafiak kormányozzák Hongkongot" elvet eredetileg Teng Hsziao-ping korábbi kínai vezető fogalmazta meg még azelőtt, hogy Hongkong 1997-ben a brit gyarmati uralom alól visszatért a kínai anyaföldhöz. A múlt hónapban Hszi Csin-ping kínai elnök felidézte ezt a gondolatot, a város mélyen gyökerező problémáihoz vezető megoldás előfeltételének nevezve azt Carrie Lam hongkongi kormányzóval videón folytatott beszélgetése során.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!