Peking kifogásolja, hogy Tajvan is meghívást kapott a washingtoni demokrácia-csúcstalálkozóra

Külföld, 2021.11.24

Peking szerdán kifogást emelt az ellen, hogy Joe Biden amerikai elnök több mint száz ország mellett meghívta a Kína által saját területének tekintett Tajvant is arra a virtuális csúcstalálkozóra, amelynek központi témája a demokrácia lesz.

Csao Li-csien, a kínai külügyminisztérium szóvivője sajtótájékoztatóján tolmácsolta Peking határozott ellenkezését. A szóvivő továbbá felszólította az Egyesült Államokat, hogy ne játsszon össze a Tajvan függetlenségét propagáló szakadárokkal.

"Tajvannak nincs más nemzetközi jogi státusa, csakis az, hogy Kína szerves része" - húzta alá Csao.

Kína a december 9-én és 10-én megrendezendő virtuális találkozóra nem kapott meghívást.

Tajpej szerdán megköszönte a meghívást. "E csúcstalálkozónak köszönhetően Tajpej megoszthatja tapasztalatait a demokrácia terén elért sikereit illetőn" - jelentette ki Xavier Chang, a tajpeji elnöki hivatal szóvivője.

Kína saját területe részeként tekint az egyébként 1949 óta saját kormányzattal rendelkező Tajvanra. Peking és Tajpej között a viszony több éves közeledés után ismét fagyossá vált azt követően, hogy a Caj Jing-ven tajvani elnök vezette kormányzat elutasította azt az 1992-ben elfogadott, az egy Kína elvét magában foglaló egyezményt, amelyet Peking a tárgyalások alapfeltételeként kezel. A kínai kormányzat azóta diplomáciai eszközökkel igyekszik korlátozni Tajvan mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást alkalmaz Tajvannal szemben, és rendszeres hadgyakorlatokat tart a sziget közvetlen közelében. Októberben a kínai légierő rekordszámú harci gépet küldött a sziget légvédelmi zónájába. Peking részéről a feszültségek közelmúltbeli kiéleződését részben a tajvani politikusok külföldi erőkkel folytatott "összejátszásának" tulajdonították.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!