TV műsor

Peking kifogásolta, hogy Washington állást foglalt a hongkongi kiadatási törvényjavaslatról

Külföld, 2019.06.11

Peking kedden elítélte az Egyesült Államok állásfoglalását arról a hongkongi kiadatási törvényjavaslatról, amely ellen vasárnap százezrek tiltakoztak.

Keng Suang, a kínai külügyminisztérium szóvivője elmondta: felszólítják az Egyesült Államokat, hogy semmilyen módon ne avatkozzon bele Hongkong és Kína belügyeibe.

A szóvivő arra reagált, hogy Morgan Ortagus amerikai külügyi szóvivő hétfőn úgy nyilatkozott: az új kiadatási törvény életbe lépése veszélyeztetné Hongkong különleges státusát.

A vitatott törvénytervezet ellen már számos demonstrációt tartottak a városban, a vasárnapi ezek közül a legnagyobb lehetett, ugyanis becslések szerint a résztvevők száma az egymilliót is elérte.

Az új kiadatási törvényt sokan amiatt támadják, mert lehetővé tenné, hogy Hongkong szökevényeket - köztük esetleg politikai menekülteket - adjon ki Kínának, Peking ráadásul visszamenőleg is kérelmezhetné egyes emberek kiadatását. A javaslat ellenzői megkérdőjelezik a kínai bírósági rendszer tisztességességét és átláthatóságát.

Carrie Lam hongkongi kormányzó hétfőn elmondta: a kormányzat pótlólagos módosításokat dolgoz ki a javaslathoz, amelyek tartalmazzák majd az emberi jogok védelmét is.

A hétmilliós, különleges közigazgatási státust élvező város az "egy ország, két rendszer" elv alapján autonómiát élvez azóta, hogy 1997-ben a brit gyarmati uralom alól visszakerült Kínához. Sok hongkonginak azonban nem tetszik, hogy Peking fokozatosan egyre szigorúbb ellenőrzés alá vonja a várost, és igyekszik növelni befolyását.

A kínai állami sajtó ezzel szemben a Hongkongot célzó külföldi befolyásra hívja fel a figyelmet. A China Daily című angol nyelvű pártlap hétfői vezércikke szerint "külföldi erők" igyekeznek káoszt teremteni Hongkongban, hogy így ártsanak Kínának. Az egyre elmérgesedő amerikai-kínai kereskedelmi háború közepette pedig ez valószínűsíthetően az Egyesült Államoknak szól.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!