Peking kifogást emelt az iráni olajszankciók kapcsán tett washingtoni bejelentés ellen

Külföld, 2019.04.23

Peking diplomáciai úton már kifogással élt Washington bejelentése ellen, amely szerint május 2-tól érvényteleníti az iráni olaj felvásárlóival szembeni szankciók felfüggesztését - közölte keddi sajtótájékoztatóján Keng Suang, a kínai külügyminisztérium szóvivője.

Kína ellenzi az Egyesült Államok egyoldalúan bevezetett szankcióit - hangsúlyozta a szóvivő, majd hozzátette: a döntés megingathatja a közel-keleti, valamint a nemzetközi energiapiacot, ezért Peking arra kérte Washingtont, hogy felelősen járjon el.

Keng kiemelte: Kína és más országok a nemzetközi jog nyújtotta kereteken belül, ésszerű módon folytatnak együttműködést Iránnal az energiaforrások területén, ezért Peking arra szólítja fel az amerikai felet, hogy tartsa tiszteletben Kína érdekeit és szempontjait, és ne tegyen olyan lépéseket, amelyekkel árthat nekik.

A szóvivő elmondta: Kína továbbra is meg fogja védeni a kínai vállalatok jogait.

Kína a legnagyobb felvásárlója a finomítatlan iráni olajnak, és egyike annak a nyolc nemzetközi felvásárlónak, akik felmentést kaptak az iráni olajszármazékokra vonatkozó szankciók alól tavaly novemberben. A állami kézben lévő kínai Sinopec Group és a China National Petroleum Corp is végez olajkitermelést Iránban, a finomítást pedig Kínában végzik.

Az amerikai bejelentés nyomán az olajárak kedden az október óta látott legmagasabb szintre szöktek fel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!