Peking: Kína hajlandó több terméket importálni Franciaországból

Külföld, 2024.04.01

Kína hajlandó több jó minőségű terméket és szolgáltatást importálni Franciaországból, de egyúttal reméli, el tudja kerülni, hogy az Európai Unió "kockázatcsökkentési" stratégiája kárt okozzon neki, "negatív üzleti hangulatot" keltsen - jelentette ki Vang Ji kínai külügyminiszter, miután Pekingben tárgyalt francia kollégájával, Stéphane Séjournéval.

Közös sajtóértekezletükön Vang kifejezte abbéli reményét, hogy Európa "kockázatcsökkentő" politikája nem irányul konkrét országok ellen, és nem sérti meg a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályait. A Kínától való függetlenedés jelenti a legnagyobb kockázatot - hívta fel a figyelmet. "Úgy vélem, a tények bizonyítottak és bizonyítani fogják, hogy Kína inkább lehetőségeket, mint kockázatot jelent Európa számára (.) a két fél partner, nem pedig ellenfél. Folyamatosan lazítunk a kínai piacra való bejutás lehetőségein, és igyekszünk elősegíteni a nemzetközi információáramlást" - mondta Vang.

A francia külügyminiszter pedig azt ígérte, hogy Párizs folytatja Pekinggel tárgyalásait az úgynevezett kockázatmentesítésről, és nem gondolja, hogy az Európai Unió protekcionista intézkedéseket hozna, amint ezt Peking állítja

"Gazdasági partnerségünk újbóli kiegyensúlyozása prioritás, ahogyan európai partnereink számára is az" - mondta Séjourné, hozzátéve, hogy "az Európai Unió egy nagyon nyitott piac, a legnyitottabb a világon, de a külkereskedelmi deficit jelenlegi szintjét bizonyos országokkal, köztük Kínával szemben nem engedhetjük meg".

Az Európai Unió bizottsága korábban aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a nagy mennyiségű és alacsony árú, kínai gyártású elektromos járművek importja megzavarja az európai termelést, és munkahelyeket szorít ki a kontinensről. A Kínában működő európai vállalatok pedig panaszt tettek Pekingnél, mert szerintük az ázsiai országban átláthatatlan a törvényi szabályozás a külföldi vállalatokra vonatkozóan.

Séjourné biztonsági kérdésekről, és ezen belül az ukrajnai háborúról szólva elmondta: Franciaországot aggasztja az a lehetőség, hogy Észak-Korea ballisztikus rakétákat szállít Oroszországnak a háborújához. Arra kérte Pekinget, mint a nemzetközi jog betartásának egyik kulcsszereplőjét, valamint mint a Moszkvával jó viszonyt fenntartó és a háborúnak politikai rendezéssel véget vetni akaró hatalmat, hogy gyakoroljon nyomást Oroszországra. "Nem lesz semmilyen béke, főleg nem tartós, ha Ukrajna nem lehet a béketárgyalások egyik főszereplője" - szögezte le.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!