TV műsor

Peking rágalomnak nevezte a Microsoft Exchange-kibertámadásokkal kapcsolatos vádakat

Külföld, 2021.07.20

Rágalomnak nevezte Peking az Egyesült Államok, a NATO és az Európai Unió vádját, hogy a Microsoft Exchange-szerverek elleni kibertámadás-sorozatot a kínai vezetés parancsára hajtották végre.

Csao Li-csien, a kínai külügyminisztérium szóvivője keddi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a nyugati kampány teljes mértékben politikai indíttatású, Kína lejáratásáról és nyomásgyakorlásról szól. Washington nem állt elő kellő bizonyítékkal a "rágalmak" alátámasztására - tette hozzá.

Az úgynevezett "Microsoft Exchange-szerverek" elleni kibertámadás ügye márciusában pattant ki. Szakértők szerint a kibertámadás lehetővé tette, hogy a hekkerek a szervereken keresztül hozzáférjenek globális számítógépes hálózatokhoz. Becslések szerint a hekkertámadás több mint negyedmillió szervert és legalább harmincezer szervezetet, vállalatot és helyi kormányzatot érintett világszerte.

Joe Biden amerikai elnök hétfőn azzal vádolta meg a kínai hatóságokat, hogy védelmezik és még buzdítják is a kibertámadások elkövetőit. Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO), Nagy-Britannia és az Európai Unió (EU) hétfőn szintén nyilatkozatban reagáltak a Microsoft Exchange-szerverek meghekkelésére.

Keddi sajtótájékoztatóján Kato Kacunobu japán kormányszóvivő elmondta: japán vállalatok is célponttá váltak az "APT 40" néven ismert - a hétfői vádak szerint a kínai állambiztonsági minisztériumhoz kötődő - hekkercsoport által kivitelezett kibertámadásokban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!