TV műsor

Peking sajnálatosnak tartja, hogy Washington diplomáciai képviseletté nyilvánította a Konfuciusz Intézetek amerikai központját

Külföld, 2020.08.14

Peking sajnálatosnak tartja, hogy Washington diplomáciai képviseletté nyilvánította a kínai Konfuciusz Intézetek amerikai központját - fogalmazott Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő pénteken.

A kínai külügy álláspontja szerint a lépéssel az Egyesült Államok megbélyegzi és igyekszik befeketíteni a Konfuciusz Intézetek programját.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter csütörtöki közleményében a Konfuciusz Intézeteket olyan intézménynek nevezte, amely "Peking propagandáját terjeszti a világban, és rosszindulatú befolyásolási kampányt folytat amerikai egyetemeken és tanórákon". Hangsúlyozta továbbá, hogy az intézeteket "Kína finanszírozza, és részét képezik a Kínai Kommunista Párt apparátusának".

A döntés értelmében az amerikai Konfuciusz Intézetek washingtoni székhelyű "anyaintézetének" külképviseletként kell bejegyeztetnie magát, és beszámolással tartozik majd az Egyesült Államokban folytatott tevékenységéről.

A CGTN kínai hírcsatorna információi szerint az Egyesült Államokban összesen 110 Konfuciusz Intézet, és több mint 500 Konfuciusz Tanterem működik.

Peking és Washington között az utóbbi időben egyre feszültebbé vált a viszony egyebek mellett a koronavírus-járvánnyal, a hongkongi nemzetbiztonsági törvénnyel, valamint Tajvannak kapcsolatos kérdések miatt. Az amerikai vezetés idén összesen kilenc, az Egyesült Államokban működő kínai sajtóképviseletet nyilvánított külképviseletté, ellenlépésként Peking amerikai sajtóképviseletek Kínában dolgozó újságíróit utasította ki az országból. Washington továbbá kémkedéssel vádolta meg és bezáratta Kína Houstonban működő főkonzulátusát, mire válaszul a kínai vezetés ugyanezt tette az Egyesült Államok Csengtuban működő főkonzulátusával.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!