Peking szerint alaptalanok voltak a hazahívott litván diplomaták biztonságát illető aggodalmak

Külföld, 2021.12.16

A kínai külügyminisztérium csütörtökön alaptalannak nevezte a Kínát előző nap elhagyó litván diplomaták biztonságát illető aggodalmakat.

Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre azt mondta: "mondvacsináltak" azok az állítások is, amelyek szerint Kína megtiltotta volna saját állampolgárainak, hogy Litvánia pekingi külképviseletén dolgozzanak. Hozzátette: a litván fél nem jelezte Peking felé, hogy aggodalmai merültek volna fel diplomatáinak biztonságát illetően. Vang arra figyelmeztette Litvániát, hogy amennyiben nem igazítja helyre a hibáit, csak "további kihívásokat állít" a kétoldalú kapcsolatok elé.

Szerdán a litván nagykövetség minden tagja - 19 diplomata, külképviseleti alkalmazott és családtag - elhagyta Pekinget amiatt, hogy a két ország között a Tajvanra vonatkozó politika alakulása miatt megromlott a viszony. A litván hatóságok azt közölték szerdán, hogy konzultációra hazahívták a pekingi ügyvivőt, és a nagykövetség egyelőre Kínán kívül fog működni.

Kína és Litvánia viszonya azt követően romlott meg, hogy a balti ország szorosabbra fűzte kapcsolatait a Kína által saját területének tartott Tajvannal. Tajvan novemberben nyitotta meg Vilniusban saját nevét viselő képviseleti irodáját. A kínai külügyminisztérium akkor azzal fenyegette meg Litvániát, hogy "megfizet azért, amit tett". Peking még augusztusban arra szólította fel Vilniust, hogy fokozza le a kínai fővárosban állomásozó külképviseletét, és hívja vissza nagykövetét. Ezzel egy időben Kína is visszahívta saját, Litvániában állomásozó nagykövetét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!