Peking tiltakozik az amerikai fegyverszállítások ellen Tajvannak

Külföld, 2022.02.08

Peking kedden tiltakozott az újabb amerikai terv ellen, miszerint az Egyesült Államok védelmi felszereléseket és szolgáltatásokat adna el Tajvannak.

Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő keddi sajtótájékoztatóján a terv mielőbbi visszavonására szólította fel Washingtont, hangsúlyozva, hogy a fegyvereladással súlyosan megsértenék az egy Kína elvét, amelyet Kína a diplomáciai kapcsolatok alapfeltételeként kezel.

Az amerikai Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség (DSCA) hétfői közleményében közölte, hogy százmillió dollár értékben adnának el védelmi felszereléseket és szolgáltatásokat Tajvannak a sziget biztonságának, valamint a régió politikai stabilitásának és katonai egyensúlyának illetve fejlődésének szavatolására.

Csao szerint a tervvel Washington aláássa Kína biztonságát és szuverenitását. Hozzátette: Peking jelentős intézkedéseket fog alkalmazni biztonsági érdekeinek megóvására.

Az Egyesült Államok ugyan nem áll hivatalos diplomáciai kapcsolatban a Kína által saját területének tekintett Tajvannal, mindazonáltal a sziget legnagyobb fegyverszállítója. A hétfőn megerősített fegyvereladási terv a második, amelyet Joe Biden amerikai elnök hivatalba lépése óta foganatosítanának.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!