Peking tiltakozik az amerikai kongresszusi küldöttség tajvani látogatása miatt

Külföld, 2021.11.26

Peking tiltakozását fejezte ki pénteken amiatt, hogy az amerikai kongresszus öttagú delegációt küldött Tajvanra, amelyet Kína saját területének tekint.

Csao Li-csien, a kínai külügyminisztérium szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján óva intette az amerikai felet a "Tajvan-kártya kijátszásától", hangsúlyozva, hogy "vesztes kártyáról" van szó. Felszólította továbbá Washingtont, hogy tartsa magát az "egy Kína" elvéhez és azonnal szüntessen be mindenféle hivatalos egyeztetést Tajvannal a kínai-amerikai kapcsolatok zökkenőmentes fejlődésének biztosítása érdekében.

Az öttagú, republikánus és demokrata párti képviselőkből álló amerikai küldöttség helyi idő szerint csütörtök éjszaka érkezett Tajvanra, kétnapos látogatásra. Ez már a második alkalom egy hónapon belül, hogy amerikai képviselők érkeztek a szigetre.

Hszi Csin-ping kínai és Joe Biden amerikai elnök múlt kedden tartott, virtuális csúcstalálkozóján Biden megerősítette Washington elkötelezettségét az "egy Kína" elve mellett, és kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem támogatja Tajvan függetlenségét. Hszi pedig figyelmeztette amerikai kollégáját, hogy amennyiben a Tajvan függetlenségét pártoló erők átlépnek egy bizonyos határt, Peking határozott intézkedések alkalmazására kényszerül. Az amerikai elnök reményét fejezte ki a Tajvani-szoros békéjének és stabilitásának fenntartását illetően.

Kína saját területe részeként tekint az egyébként 1949 óta saját kormányzattal rendelkező Tajvanra. Peking és Tajpej között a viszony több éves közeledés után ismét fagyossá vált azt követően, hogy a Caj Jing-ven tajvani elnök vezette kormányzat elutasította azt az 1992-ben elfogadott, az "egy Kína" elvét magában foglaló egyezményt, amelyet Peking a tárgyalások alapfeltételeként kezel. A kínai kormányzat azóta diplomáciai eszközökkel igyekszik korlátozni Tajvan mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást alkalmaz Tajvannal szemben, és rendszeres hadgyakorlatokat tart a sziget közvetlen közelében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!