Peking tiltakozott a Five Eyes Hongkong miatti bírálata ellen

Külföld, 2020.11.19

Peking tiltakozott csütörtökön az ellen, hogy a Five Eyes néven ismert országok külügyminiszterei bírálták a hongkongi törvényhozók kizárására vonatkozó új kínai jogszabályt.

A világ legnagyobb hírszerzési együttműködésével rendelkező Five Eyes, amely Ausztráliát, az Egyesült Államokat, az Egyesült Királyságot, Kanadát és Új-Zélandot foglalja magában, szerdán közös nyilatkozatban szólította fel Kínát, hogy fontolja meg újra a hongkongi törvényhozásra vonatkozó szabályozást, egyben helyezze vissza tisztségükbe a helyi törvényhozó tanács tagjait. Az öt külügyminiszter nyilatkozata szerint a múlt héten elfogadott jogszabály, amely lehetővé teszi a helyi hatóságok számára a nemzetbiztonságot veszélyeztetőnek ítélt törvényhozók közvetlen eltávolítását, része Peking kampányának a bírálók elhallgattatására.

A jogszabály elfogadásának bejelentése után percekkel négy ellenzéki képviselőt távolítottak el a törvényhozásból, a többi ellenzéki törvényhozó pedig szolidaritásból hagyta el posztját.

A kínai külügyminisztérium biztosi hivatala tagadta, hogy az új törvény korlátozná a hongkongi szabadságjogokat, és közölte: nem egyedülálló Kína vagy Hongkong részéről, hogy az ország iránti lojalitást vár el politikusaitól. Hozzátették: a kínai kormányzat kiáll az egy ország, két rendszer védelme, valamint a Hongkongnak ígért magas fokú autonómia fenntartása mellett.

Csao Li-csien külügyi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: amennyiben a Five Eyes (Öt Szem) szövetség meg meri sérteni Kína szuverenitását, biztonsági vagy fejlődési érdekeit, úgy jobb, ha vigyáznak, nehogy "kiszúrják a szemeiket". Csao azzal vádolta meg az öt országot, hogy Kína belügyeibe avatkoznak. A szóvivő szerint a kérdéses jogszabályra az egy ország, két rendszer fenntartásához és fejlesztéséhez, valamint a hongkongi jogállamiság és alkotmányos rend biztosításához van szükség.

A pekingi törvényhozás szerepét betöltő Országos Népi Gyűlés Állandó Bizottsága november 11-én elfogadott határozata alapján a hongkongi hatóságok által a nemzetbiztonságot veszélyeztetőnek ítélt törvényhozók automatikusan elveszítik helyüket a város törvényhozó testületében. A nemzetbiztonság veszélyeztetésének minősülhet egyebek mellett a hongkongi függetlenség gondolatának népszerűsítése vagy támogatása, Peking Hongkong fölött gyakorolt szuverenitásának elutasítása, illetve külföldi erők bevonása a város ügyeibe. A döntés alapján a törvényhozók kizárását a hongkongi kormányzat közvetlenül jelentheti be.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!