Peking tiltakozott amiatt, hogy egy amerikai admirális Tajvanra látogatott

Külföld, 2020.11.23

Peking tiltakozott hétfőn amiatt, hogy sajtóhírek szerint egy hivatalosan be nem jelentett látogatás keretében Tajvanon járt az Egyesült Államok csendes-óceáni térségének katonai hírszerzését ellenőrző admirálisa.

Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő hétfői sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva elmondta: Kína határozottan ellenez mindenféle hivatalos vagy katonai kapcsolattartást az Egyesült Államok és Tajvan között.

A szóvivő közölte: felszólították Washingtont, hogy tartsa magát az "egy-Kína" elvhez, valamint a kínai-amerikai kapcsolatok alappilléreit jelentő kétoldalú megállapodásokhoz, és megfelelő körültekintéssel járjon el Tajvant illetően. Hozzátette: a helyzet alakulásától függően Kína legitim és szükségszerű válaszlépést fog eszközölni.

Az egyre feszültebb amerikai-kínai kapcsolatok kereszttüzében az elmúlt hónapokban két magas rangú amerikai tisztségviselő - Alex Azar amerikai egészségügyi miniszter, valamint Keith Krach gazdaságfejlesztésért felelős külügyi államtitkár - látogatott a Kína által sajátjának tekintett szigetre, Peking heves ellenkezését váltva ki. Az amerikai kormányzat 41 évvel ezelőtt azért szakította meg hivatalos diplomáciai kapcsolatait a tajvani vezetéssel, hogy az ne álljon a Kínai Népköztársasággal folytatott kapcsolatai útjába, ám azóta is igyekszik nem hivatalos eszközökkel támogatni Tajvan status quójának fenntartását.

Peking és Tajpej között a viszony több éves közeledés után ismét fagyossá vált azt követően, hogy a Caj Jing-ven tajvani elnök vezette kormányzat elutasította azt az 1992-ben elfogadott, az egy Kína elvet magában foglaló egyezményt, amelyet Peking a tárgyalások alapfeltételeként kezel. A kínai kormányzat azóta diplomáciai eszközökkel igyekszik korlátozni Tajvan mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást alkalmaz vele szemben, és rendszeres hadgyakorlatokat tart a sziget közvetlen közelében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!