Peking tiltakozott az amerikai képviselőházi elnök esetleges tajvani látogatása ellen

Külföld, 2022.04.07

A kínai külügyminisztérium csütörtökön tiltakozott Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök esetleges tajvani látogatása ellen, melynek tervét egyelőre hivatalosan egyik részről sem erősítették meg.

Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján a látogatás tervével kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva leszögezte: Kína határozott intézkedéseket alkalmazna a látogatás megvalósulása esetén. A szóvivő emlékeztetett: Peking mindenféle hivatalos kapcsolattartást ellenez az Egyesült Államok és Tajvan között. Csao felszólította Washingtont, hogy azonnali hatállyal vonja vissza a látogatás tervét.

A CNA tajvani hírügynökség csütörtökön meg nem erősített értesülésként közölte, hogy Pelosi vasárnap érkezhet Tajvanra. Eszerint érkezésének dátuma egybeesne az amerikai-tajvani kapcsolatok alapjául szolgáló törvény hatályba lépésének 43. évfordulójával. A törvény előírja az Egyesült Államok számára, hogy Tajvant védelmi célból fegyverekkel lássa el.

Az amerikai védelmi minisztérium legutóbb kedden hagyott jóvá fegyvereladást Tajvannak "a regionális fenyegetések elhárítása és a területvédelem" céljából. Ez már a harmadik jóváhagyott fegyverszállítás a szigetnek, amióta Joe Biden amerikai elnök hivatalba lépett. A kínai külügyminisztérium szerdán tiltakozott az újabb fegyvereladás ellen, erőteljes ellenintézkedéseket helyezve kilátásba.

Peking saját területe részeként tekint Tajvanra, és az egy Kína elvét a diplomáciai kapcsolatok alapfeltételének tekinti.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!