Peking újabb vámokat vet ki az ausztrál borokra egy előzetes határozat szerint

Külföld, 2020.12.10

Peking szubvencióellenes vámokat vet ki az ausztrál borokra egy előzetes határozat szerint - közölte a kínai kereskedelmi minisztérium csütörtökön, alig két héttel a dömpingellenes vámok bevezetése után, a két ország közötti egyre feszültebbé váló viszony közepette.

A kínai kereskedelmi minisztérium a weboldalán közzétett közleményben a végleges döntésre váró határozatot azzal indokolta, hogy egy augusztus közepén indított vizsgálat során megállapították, jelentős kárt okoz a kínai termelőknek, ahogyan Ausztrália a saját borainak kivitelét támogatja. A péntektől életbe lépő szubvencióellenes intézkedés az ausztrál borok importőreit 6,3 és 6,4 százalék közötti vámletét megfizetésére kötelezi.

Az újabb intézkedés a november 28-ától bevezetett, 107,1 százaléktól 212,1 százalékig terjedő antidömping vámokkal együtt nagy mértékben rontják az ausztrál borok versenyképességét Kínában, amely mindeddig az ausztrál borok legnagyobb külpiacának számított.

Simon Birmingham ausztrál kereskedelmi miniszter két hete, a dömpingvámok kivetéséről szóló bejelentést azzal kommentálta, hogy az ausztrál borok az intézkedés hatására eladhatatlanná válhatnak Kínában. Szerdán pedig, az ausztrál parlamentben azzal vádolta meg Pekinget, hogy nem tartja magát a két ország közötti szabadkereskedelmi megállapodáshoz, valamint a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) követelményeihez.

Idén Kína több intézkedéssel nehezítette az ausztrál termékek behozatalát: egyebek mellett büntetővámokkal sújtotta az ausztrál árpát, és átmenetileg felfüggesztette az ausztrál húsok importját. A lépésekre azt követően került sor, hogy Canberra áprilisban független vizsgálatot sürgetett a koronavírus-járvány forrásának meghatározására, és ehhez a vírus legelső ismert gócpontjához, a közép-kínai Vuhanban található hal- és húspiachoz kért hozzáférést független szakértők számára. A két ország közötti feszültségeket tovább szította, hogy az ausztrál kormány kizárta a Huawei kínai telekommunikációs óriásvállalatot az ötödik generációs (5G) hálózatának fejlesztéséből, kritizálta Pekinget a Dél-kínai-tengeren folytatott hadi célú építkezései miatt, továbbá kölcsönös védelmi egyezményt írt alá Japánnal.

A kínai kereskedelmi minisztérium álláspontja szerint a szubvencióellenes vámokról szóló határozat megfelel a WTO szabályainak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!