Peking konstruktív magatartást vár Washingtontól a Dél-kínai-tengeren

Külföld, 2016.06.07

Peking tiszteletben tartja és meg is védi más országok jogát a szabad hajózáshoz és repüléshez, miközben azt reméli, hogy az Egyesült Államok konstruktív szerepet tölt be a dél-kínai-tengeri viták miatt feszültté vált térségben - hangoztatta Pekingben Jang Csie-cse államtanácsos.

A kínai külpolitika legmagasabb szintű kormányzati irányítója az amerikai-kínai Stratégiai és Gazdasági Párbeszéd kétnapos tárgyalásainak végén azt is leszögezte, hogy Pekingnek jogában áll megvédeni területi szuverenitását és tengeri jogait.

John Kerry amerikai külügyminiszter a területi viták békés, törvényekre alapozott rendezését szorgalmazta és a diplomáciai tárgyalásokat támogatta. Mint fogalmazott, az Egyesült Államok nem foglal állást egyetlen tengeri földdarab feletti szuverenitással összefüggő kérdésben sem, de úgy véli, valamennyi érintett félnek önmérsékletet kell tanúsítania, és tartózkodnia kell a status quo megváltoztatására irányuló egyoldalú lépésektől.

Kerry közölte, Kína és az Egyesült Államok ismételten megerősítette, hogy nem ismerik el Észak-Koreát atomhatalomnak, és teljes mértékben betartják a már meghozott szankciókat. Egyúttal ígéretet tettek arra, hogy fokozzák erőfeszítéseiket a jövőbeni phenjani provokációk megelőzése érdekében. Kerry szerint "szükségszerű, hogy Peking nyomás alatt tartsa" Phenjant. Sajtójelentések szerint a végrehajtásban, elsősorban az esetleges további szankcionálás mélységeit illetően, nézetkülönbségek mutatkoztak a felek kötött.

A kétnapos magas szintű találkozón a tárgyalók áttekintettek számos területet, köztük az éghajlatváltozással kapcsolatos feladatokat, a kiberbiztonság, a terrorizmus és a gazdasági kapcsolatok kérdéseit.

Pekinget amerikai részről konkrét bírálat érte például a nem kormányzati szervezetek működését szabályozó, több ponton korlátozó és engedélyekhez kötő, közelmúltban elfogadott törvény miatt. Jack Lew amerikai pénzügyminiszter aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a jogszabály olyan körülményeket teremt, amelyek megnehezítik a külföldi érdekeltségű civil szervezetek működését. Jang Csie-cse ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy az új törvény "lépés a jogállamiság fejlesztésének útján".

Az évente megrendezett kétoldalú Stratégiai és Gazdasági Párbeszéd intézményét Barack Obama, amerikai elnök kezdeményezte 2009-ben. Célja a "kényes kérdések" területén a közeledés elősegítése, a közös alapok kutatása. Vang Jang kínai miniszterelnök-helyettes kijelentette, a tárgyalásokkal sem most, sem a jövőben nem lesznek képesek teljes mértékben felszámolni a nézetkülönbségeket, de hozzátette, több mint 60 megállapodást kötöttek.

Megfigyelők ezzel kapcsolatban megállapították, hogy az utóbbi években szembetűnően nőttek a nézeteltérések az Egyesült Államok és Kína között.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!