TV műsor

Peking megkönnyítené a kínai zöld kártyához jutást

Külföld, 2016.02.19

A kínai politikai vezetés és a kormány azt kéri az államigazgatási szervektől, hogy tegyék a külföldiek számára vonzóbbá, illetve könnyebben elérhetővé a kínai zöld kártyát - jelentette az állami média pénteken az államtanács és a kommunista párt központi bizottságának közös állásfoglalását ismertetve.

Kínában több mint 600 ezer külföldi él, s a közbiztonsági minisztérium elérhető legfrissebb adatai szerint 2013-ig 7300-an szereztek zöld kártyát.

Peking egyrészt szeretné vonzóbbá tenni az országot a külföldi tehetségek és befektetők számára, másrészt viszont beigazolódott, hogy a különböző kedvezményekkel járó 10 évre szóló állandó tartózkodási engedély feltételei jelentősen leszűkítik az eséllyel jelentkezők körét.

A 2004-ben életbe lépett rendelkezések szerint a zöld kártyásoknak Kínába nem kell vízumért folyamodniuk, befektetéseiknél, államigazgatási eljárásoknál, gyermekeik iskoláztatásánál, ingatlanvásárlásnál pedig ugyanolyan jogok, adókedvezmények illetik meg őket, mint a kínai állampolgárokat.

Az eredeti feltételek szerint, valaki akkor válik érdemessé a megkülönböztetettségre, ha vagy egy bizonyos összeghatáron túli befektetést eszközölt az országban, vagy "kiemelkedő érdemeket szerzett" a kínai fejlődéshez való hozzájárulásával.

A tavaly júniusban kiadott frissített szabályok szerint a kérvényezőnek évente legalább 3 hónapot, vagy kivételes esetben öt évből egy évet Kínában kell töltenie, igazolni kell, hogy az igényléskor legalább négy évet már Kínában dolgozott, legalább 3 éve pedig már az országban tartózkodik.

Tavaly júniusig kizárólag a kormányzati szerveknél, vagy fontos országos projektek tudományos műhelyeiben dolgozók kaphattak 10 éves tartózkodási engedélyt.

A legfrissebb iránymutatás szerint további ágazatokban is lehetővé kell tenni, illetve meg kell könnyíteni, le kell egyszerűsíteni a jelentkezést, de a sajtóhírek nem közlik, konkrétan megjelölték-e ezeket a területeket.

Az irányelvek közlése mellett kitértek arra is, hogy egyes külföldiek, akik már megkapták a kártyájukat, nem részesültek az ígért kedvezményekben. A szöveg szerint az érintetteket be kell vonni a helyi társadalombiztosítás rendszerébe.

A kártyával rendelkező külföldiek alig tapasztalják, hogy kiváltságokhoz jutottak volna. A China Daily című angol nyelvű napilap múlt havi összeállításában például egy megszólaltatott arra panaszkodott, hogy még bankszámlát sem tudott nyitni a kártyájával.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!