Peking nem szeretné, ha a washingtoni követségével szembeni plázát egy kínai aktivistáról neveznék el

Külföld, 2016.02.16

A kínai külügyminisztérium szerint komoly következményekkel járna, ha a 11 éves börtönbüntetését töltő Nobel-békedíjas Li Hsziao-po ellenzéki aktivistáról neveznék el Washingtonban a kínai nagykövetséggel szembeni plázát, miként ezt az amerikai szenátus javasolta - jelentette ki a tárca szóvivője kedden Pekingben.

Az Egyesült Államok szenátusa a múlt pénteken megszavazta Ted Cruz konzervatív texasi szenátor, elnökjelölt-aspiráns előterjesztését. Ahhoz azonban, hogy a tervezet törvénnyé váljon, a képviselőház támogatására és Barack Obama elnök aláírására is szükség van. Amennyiben a szenátusi javaslat megvalósulna, a kínai nagykövetség postacíme a jelenlegi International Place 3505 helyett Liu Xiaobo Plaza 1-re változna.

Fehér házi források szerint Barack Obama amerikai elnök főtanácsadói azt fogják javasolni, hogy az elnök emeljen vétót az ügyben, mert a tervet nem tartják hatékony lépésnek Liu szabadon engedése érdekében.

Hung Lej kínai külügyminisztériumi szóvivő kérdésre válaszolva "a nemzetközi kapcsolatok alapvető normáival ellentétesnek" nevezte a törvényjavaslatot, ami ellen kormánya nevében tiltakozott. Mint fogalmazott, bíznak abban, hogy a washingtoni kormányzat véget vet a "politikai komédiának".

A Global Times című, állami fenntartású kínai napilap a témában közölt kommentárjában "kicsinyes akciónak" nevezte Cruz indítványát. Megjegyezte, hogy az amerikai kezdeményezés "nem változtat a tényen, hogy Liu a kínai nemzetbiztonságot veszélyeztette és börtönbüntetésre ítéltetett". A shanghaiist.com nevű című, angol nyelvű hírportál azt írta: már csak azt várja, hogy a pekingi amerikai nagykövetség utcáját Edward Snowden sugárútra kereszteljék.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!