Peking óva intette Manilát szuverenitásának megsértésétől

Külföld, 2016.03.10

Peking csütörtökön arra figyelmeztette a Fülöp-szigeteket, hogy tartózkodjon Kína szuverenitásának és biztonsági érdekeinek megsértésétől. Benigno Aquino Fülöp-szigeteki elnök ugyanis bejelentette, hogy öt járőrrepülőgépet kívánnak bérelni Japántól.

Aquino azt mondta, hogy a légierő képességeinek javításával megerősödik az ország tengeri területének védelme.

Amennyiben a Fülöp-szigeteki döntés Kína érdekeit veszélyezteti, az ellen Peking határozottan tiltakozik - jelentette ki Hung Lej külügyi szóvivő kérdésre válaszolva. Hozzáfűzte, hogy éberen figyelik Tokió lépéseit.

Japán nem érintettje a dél-kínai-tengeri vitáknak, ezért Kína azt követeli a szigetországtól, hogy megnyilatkozásaiban és tetteit tekintve legyen óvatos, és tartózkodjon az olyan cselekményektől, amelyekkel aláásnák a térség békéjét és stabilitását - fogalmazott a külügyminisztériumi szóvivő.

Hírügynökségi jelentések emlékeztetnek arra, hogy a Fülöp-szigetek, amely a dél-kínai-tengeri szigetvitákban a leghevesebben támadja Kínát, a közelmúltban légierejének és haditengerészetének széles körű modernizálásáról döntött, s erre 2017-ig 83 milliárd pesót (497 milliárd forintot) kíván fordítani.

Manila szövetségesei, az Egyesült Államok és Dél-Korea már jelezték, hogy támogatják a Fülöp-szigeteki légierő fejlesztését. Szöul a megrendelt 12 felfegyverzett kiképző repülőgépből már kettőt le is szállított. Az Egyesült Államokból pedig idén két felújított C130-as szállítógép érkezik a délkelet-ázsiai országba.

Japán a múlt héten született megállapodás értelmében katonai eszközöket és technológiát kínál Manilának. Aquino elmondta, hogy egyebek közt légvédelmi radarok felszerelésére készülnek.

Kína szerdán azt is nehezményezte, hogy az Egyesült Államok stratégiai bombázók és légi utántöltő repülőgépek ausztráliai állomásoztatásáról tárgyal Canberrával. Katonai megfigyelők szerint Washington irányításával folyamatosan "épül és fejlődik a regionális koalíció", amely Kína, illetve a kínai haderő ellensúlyozására szerveződik a Dél-kínai-tenger térségében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!