Pekingben megkezdi munkáját a parlament éves ülésszaka - ELŐZETES

Külföld, 2016.03.04

Pekingben szombaton kezdi meg munkáját a kínai Országos Népi Gyűlés (ONGY), vagyis a parlament éves ülésszaka amely általában ugyanazt a forgatókönyvet követi. Az idén a 2016-tal kezdődő új ötéves tervidőszakra vonatkozó célkitűzések hivatalos meghatározása is programjának része lesz.

A törvényhozás képviselői és az úgynevezett tanácsadó testület tagjai a kormány munkabeszámolóját Li Ko-csiang miniszterelnöktől fogják meghallgatni a nyitó, plenáris ülésen. Itt fognak elhangzani a tervezett gazdasági növekedés tervszámai, a védelmi kiadásokra, az inflációra, a költségvetési hiányra, a beruházások irányaira vonatkozó konkrét elképzelések, de a környezetvédelemre és a korrupció elleni harcra vonatkozó aktuális fogadkozások is.

Beszámolót tart a Legfelsőbb Bíróság elnöke és a Legfőbb Ügyészség vezetője is. Tavaly a csaknem 3 ezer képviselőből az előbbi beszámolóját több mint 200-an, az utóbbiét csaknem 300-an nem fogadták el.

A közel kéthetes időszakban rendszeresek lesznek a kormányzati szervek, hivatalok sajtótájékoztatói, a kínai újságírók ebben az időszakban a legaktívabbak, amikor testközelbe kerülhetnek a döntéshozókkal és a szervezett tájékoztatók mellett spontán találkozók során is kérdezhetik őket.

Rendszerint külön alkalmat kapnak a muszlim ujgurok lakta Hszincsiang és Tibet vezetői is arra, hogy a területükön zajló fejlesztésekről, aktuális problémákról beszéljenek, de hagyományosan például az egészségügy és családtervezés hivatalának vezetői is találkoznak a médiával. A kereskedelmi és a külügyi tárca minisztere ugyancsak sajtóértekezletet tart, ahogyan - zárásként - a kormányfő is.

Sajtóértesülések szerint az idén napirendre kerülhet a 2004-es egyházügyi törvény módosítása, az igazságszolgáltatás, a bíróságok működésének területét érintő reformban pedig újabb intézkedések születhetnek. Kína hírek szerint törvényt kíván alkotni a hazai és külföldi nem kormányzati szervezetek működéséről, illetve működtetéséről és előkészítés alatt áll a jótékonysági szervezetek működésére vonatkozó jogszabály is.

A kínai belpolitika legfontosabb eseményeiként elkönyvelt két héten át tartó "két ülésszak" nyitóeseményeként csütörtökön már elhangzott a Kínai Népi Politikai tanácskozó Testület (KNPTT), vagyis a népfront országos bizottságának múlt évi teljesítményéről szóló összefoglaló. A testület több mint 2000 tagja szombattól szavazati jog nélkül részt vesz az ONGY plenáris és bizottsági ülésein.

Mindkét országos szervezet tagjainak, illetve képviselőinek mandátuma öt évre szól, s mindkét testület megnevezése előtt egy szám áll, amely jelzi, hogy az új Kína hányadik Országos Népi Gyűlésének vagy tanácskozó testületének, hányadik ülésszakáról van szó. Az idén a 12. ONGY és KNPTT országos bizottsága negyedik ülésszakát tartják. Az éves ülésszakok között az ONGY kéthavonta ülésező, körülbelül 150 tagot számláló állandó bizottsága látja el a törvényhozói feladatokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!