Peren kívüli egyezség született egy halállal végződő rendőri intézkedés ügyében New York államban

Külföld, 2022.10.06

Az amerikai Rochester városa peren kívüli eljárásban 12 millió dollár (ötmilliárd forint) kártérítést fizet egy rendőri intézkedés közben meghalt színesbőrű férfi családjának - ismertette csütörtökön az AP amerikai hírügynökség a szövetségi bíró által jóváhagyott megállapodást rögzítő bírósági iratokra hivatkozva.

A New York államban fekvő nagyváros polgármesterének közleménye szerint a megegyezés volt a legjobb döntés a város számára, a peres út sokkal többe került volna. Malik D. Evans a peren kívüli megállapodást azzal kommentálta, hogy az adófizetőknek többe került volna a bírósági út, ami fájdalmas költséget rakott volna a település közösségére.

A megállapodásban szereplő 12 millió dollárt - az ügyvédi és perköltségek levonása után - Daniel Prude öt gyermeke kapja meg. A hagyatéki gondnokot képviselő ügyvéd, Matthew Piers úgy fogalmazott, hogy az összeg nagysága megfelelő jelzése annak, hogy Rochester városa elismeri, valami nagyon rossz dolog történt. Ugyanakkor fontos a város számára, hogy az esetet már "visszapillantó tükörből tekintse és előre menjen" - tette hozzá.

Daniel Prude-t 2020. márciusában mentálisan zavart állapotban, a város havas utcáin, meztelenül fogták el a rendőrök. A férfit előzőleg testvére bevitte egy elmeklinikára, ahonnan vizsgálat után elengedték, majd testvére házából elszökött.

Prude először együttműködő volt a hatósággal, majd már megbilincselve dulakodni kezdett a rendőrökkel, akik földre kényszerítették, fejére csuklyát húztak és két percig lent tartották, miután láthatólag már nem lélegzett. Ezt követően a kiérkező mentők utasítására szívmasszázst alkalmaztak, majd kórházba vitték, ahol oxigénhiányos állapotban tették lélegeztetőgépre. A férfinél nem sokkal később megállapították az agyhalált, és egy héttel a rendőri intézkedés után levették a lélegeztetőgépről.

Az orvosszakértői vizsgálat megállapította, hogy Daniel Prude halálát emberölés okozta, a fizikai erőszak következtében kialakult oxigénhiányos állapot komplikációi, de halálához kábítószer okozta bódulat is hozzájárult, amelyet PCP, azaz angyalpor néven ismert drog idézett elő.

Prude halálának körülményei - a boncolási jegyzőkönyv és a rendőri intézkedés videófelvétele - 2020 szeptemberében kerültek nyilvánosságra. Ezzel egy időben az is kiderült, hogy rendőri vezetők 2020. júniusában nyomást gyakoroltak a városra, hogy tartsa titokban az intézkedésről szóló felvételt. A hatóság attól tartott, hogy az ügy csak súlyosbítaná az akkor már zajló BLM (Black Lives Matter) tüntetéssorozatot, amely George Floyd - szintén rendőri intézkedés közben bekövetkezett - halála miatt robbant ki és vezetett erőszakhoz az Egyesült Államok és a világ számos nagyvárosában.

A Prude-ügyben intézkedő rendőrökkel szemben eljárás indult, akik vallomásukban azt állították, hogy az intézkedés során a rendőrszakmai protokoll alapján jártak el. A vádesküdtszék nem emelt ellenük vádat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!