Plenkovic és Tusk Zágrábban Észak-Macedónia és Albánia csatlakozási tárgyalásainak megkezdését szorgalmazta

Külföld, 2019.11.19

Az Európai Uniónak (EU) újra egységesnek kell lennie a bővítést illetően a csalódást keltő döntés után, hogy Észak-Macedónia és Albánia nem kapott szabad jelzést a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez - mondta Donald Tusk, az Európai Tanács leköszönő elnöke és Andrej Plenkovic horvát kormányfő kedden Zágrábban.

Donald Tusk az Európai Néppárt (EPP) szerdán kezdődő tisztújító kongresszusára érkezett a horvát fővárosba, ő az elnöki tisztség egyedüli jelöltje.

Franciaország a múlt hónapban rendezett EU-csúcstalálkozón blokkolta a balkáni államok csatlakozási tárgyalásainak megkezdését. Emmanuel Macron francia elnök ezt azzal magyarázta, hogy az uniónak először meg kell reformálnia az EU bővítési folyamatát.

Tusk szerint nagy csalódás volt a döntés, de ő továbbra is derülátó.

"Meg kell tennünk mindent, hogy az unió egységes maradjon a bővítés tekintetében" - hangsúlyozta a sajtótájékoztatón.

Horvátország, amely 2020. január 1-jétől átveszi az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét nagy reményeket fűz Észak-Macedónia és Albánia európai uniós integrációjához.

Plenkovic szerint Zágráb álláspontja világos. "Úgy véljük, mindkét balkáni ország számára fontos az európai perspektíva, valamint egész Délkelet-Európa stabilitásának szempontjából is lényeges, hogy a tárgyalások megkezdődjenek" - emelte ki.

Eközben hat állam közös levelet küldött Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság leköszönő elnökének, amelyben kiemelik, hogy készen állnak az EU bővítési folyamatának javítására, amennyiben az konszenzushoz vezethet Észak-Macedónia és Albánia csatlakozási tárgyalásainak 2020. márciusi megkezdése ügyében. A dokumentumot Ausztria, Csehország, Olaszország, Lengyelország, Szlovénia és Szlovákia külügyminiszterei írták alá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!