PMA: a balkáni országok bővítési kilátásairól tárgyaltak albán és észak-macedón képviselők Brüsszelben

Külföld, 2023.05.24

Az Európai Unió bővítésének fontosságáról és a balkáni országok csatlakozási kilátásairól folytattak megbeszéléseket uniós tisztségviselőkkel albán és észak-macedóniai parlamenti képviselők Brüsszelben - tájékoztatott a Polgári Magyarországért Alapítvány (PMA) szerdán.

Az MTI-hez Brüsszelben eljuttatott közlemény szerint az elsősorban Albánia és Észak-Macedónia európai uniós integrációjára összpontosító megbeszéléseken Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztos reményét fejezte ki, hogy az érintett országok eredményesen folytatják a megkezdett, az uniós csatlakozáshoz szükséges reformokat. Kiemelte továbbá annak fontosságát, hogy a két ország állampolgárainak többsége támogatja az EU-csatlakozást.

Marko Makovec, az Európai Külügyi Szolgálat (EKSZ) igazgatóhelyettese a keddi megbeszélésen arról beszélt, hogy az EU bővítése a fokozott együttműködés révén nem csupán nagyobb erőt és szorosabb egységet jelentene az Európai Uniónak, hanem valamennyi tagállam számára stabilitást és nagyobb jólétet eredményezne.

A beszámoló szerint Gál Kinga és Deli Andor, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselői egyaránt támogatásukról biztosították a bővítési folyamatot. Hangsúlyozták: mind Magyarország, mind az unió számára stratégiai érdek a balkáni országok minél gyorsabb felvétele, ahogyan a magyar kormány is megerősítette ezt az Európai Unió Tanácsa jövőre esedékes magyar elnökségének prioritásai között.

Ellen Fantinivel, a The European Conservative című folyóirat vezető szerkesztőjével a balkáni vendégek a brüsszeli médiakörkép áttekintése mellett a konzervatív gondolkodás Európa jövőjének alakításában játszott szerepéről folytattak megbeszélést. A vezető szerkesztő kiemelte az európai integráció eredeti értékeinek, köztük a béke és biztonság előmozdításának, valamint az alapvető jogok és szabadságok tiszteletben tartásának fontosságát, melyekhez - mint mondta - vissza kell térni Európa jövője érdekében.

Oerd Bylykbashi, az Albán Demokrata Párt parlamenti képviselője a közlemény szerint úgy nyilatkozott, hogy a találkozók komoly lehetőséget biztosítottak a tárgyalásra az unió kulcsszereplőivel országaik EU-csatlakozásához vezető útjáról. Albánia elkötelezett a csatlakozás mellett, amely folyamatot egyedül az Albán Demokrata Párt tudja sikerre vinni az országban - emelte ki.

Bojan Sztojanoszki, az észak-macedón VMRO-DPMNE párt nemzetgyűlési képviselője azt mondta: a brüsszeli találkozók bizakodásra adtak okot, mert az EU-nak a bővítés iránti elkötelezettségét mutatták, valamint azt, hogy Brüsszel hisz a Nyugat-Balkán országaiban. A megbeszélések segítettek megérteni a csatlakozni vágyó országok előtt álló kihívásokat, ahogy azon lehetőségeket is, amelyek az uniós integrációban rejlenek - tette hozzá a politikus a PMA közleménye szerint.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!