Polgármesteri tanácsadóként folytatja Zatykó Gyula a magyar ügyek képviseletét Nagyváradon

Külföld, 2020.10.22

Florin Birta nagyváradi polgármester felkérésére tanácsadóként folytatja Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) alelnöke a magyar ügyek képviseletét a polgármesteri hivatalban - közölte csütörtökön a Krónika erdélyi magyar napilap.

A hivatalába a héten beiktatott nemzeti liberális párti (PNL) polgármester az Ebihoreanul.ro helyi portálnak adott interjúban kijelentette: "Egy olyan város polgármesterének, ahol jelentős számú magyar él, kell, hogy legyen magyar tanácsadója".

A Krónika megkeresésére Zatykó Gyula elmondta: a korábbi tanácsadói szerződésének lejárta napján alá is írta az új megbízatását. "Én a kampány során igazat mondtam, amikor arról beszéltem, hogy csak akkor lesz Nagyváradnak magyar alpolgármestere, ha az EMNP bejut az önkormányzatba. (...) Az új polgármester is megértette a magyar közösség óhaját, felkért, hogy folytassam a munkát, és én elfogadtam. Nem szabad otthagyni a városvezetést, az adminisztrációt magyar jelenlét nélkül" - fejtette ki a polgármesteri tanácsadó.

Céljai között említette az olyan, már elindított projektek folytatását, mint a tömegközlekedési eszközök és megállók magyar nyelvű feliratozása, a belvárosi történelmi tájékoztató táblák kihelyezésének folytatása. Gondoskodni fog arról is, hogy a városháza felújítása után a homlokzat visszanyerje eredeti pompáját, és visszakerüljenek a helyükre a magyar szimbólumok. Hozzátette: elvi egyezség van a város vezetőivel arról, hogy a felújítási munkálatok végeztével lesz magyar ügyfélfogadás is a polgármesteri hivatalban.

A 2016-os önkormányzati választások után fordult elő először, hogy az RMDSZ nem jelölhetett alpolgármestert a Körös-parti város élére, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és Ilie Bolojan között lezajlott egyeztetések nyomán 2017 második felétől Zatykó Gyula néppárti politikus volt a liberális párti elöljáró egyik tanácsadója.

Ilie Bolojan a szeptemberi önkormányzati választásokon immár nem a nagyváradi polgármesteri tisztségre, hanem a Bihar megyei önkormányzat elnöki tisztségére pályázott. Ő és a nagyváradi polgármesteri tisztségre a PNL színeiben pályázó Florin Birta is kétharmadot meghaladó szavazataránnyal nyerte el az új tisztséget. A 27 tagú nagyváradi önkormányzati testületben a PNL húsz, az Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) négy, a Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) három képviselőt juttatott be. Az EMNP a szavazatok 3,7 százalékával az ötszázalékos küszöb alatt maradt. Florin Birta polgármestert két szintén PNL-s alpolgármester segíti a munkájában.

A közel kétszázezer lakosú Nagyváradon a lakosság csaknem 25 százaléka vallotta magát magyarnak a 2011-es népszámláláson. A szeptemberi önkormányzati választásokon azonban - vélhetően a magyar szavazók jelentős hányadának PNL-re leadott szavazata miatt - az egymással versenyző magyar pártok együtt is csak a szavazatok 15,1 százalékát szerezték meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!