Politológus: a magyarokat képviselő Szövetség jó eséllyel bejut a pozsonyi törvényhozásba

Külföld, 2023.09.04

Lánczi Tamás politológus komoly esélyt lát arra, hogy a szlovákiai magyarokat képviselő Szövetség bejusson a pozsonyi törvényhozásba a szeptember végi előrehozott választásokon.

A Kossuth rádió Jó reggel, Magyarország! című műsorának és az M1 aktuális csatornának hétfőn adott interjúban Lánczi Tamás azt mondta: az elmúlt évtizedben nem alakult jól a magyarok parlamenti képviselete Szlovákiában. Helyi szinten még "tűrhető állapotok" vannak, de ez regionális szinten már nem mondható el, országos szinten pedig gyakorlatilag képviselet nélkül maradnak a magyarok - tette hozzá.

Értékelése szerint most viszont komoly az esélye annak -nagyobb, mint az elmúlt 10 évben bármikor -, hogy a magyarokat képviselő Szövetség elérje az 5 százalékos küszöböt, és bejusson a pozsonyi törvényhozásba.

Hangsúlyozta: az lenne a legideálisabb, hogyha a magyar párt lehetne a mérleg nyelve, azaz a koalíciós többséghez szükséges mandátumokat a magyarok tudnák adni, ez ugyanis óriási mozgásteret és lehetőséget jelentene. A politológus szerint a szlovák belpolitikában "teljes káosz" van évek óta, sok kicsi párt harcol egymással, nincsenek domináns szereplők, és majdhogynem mindenki mindenkivel koalícióképes, ezért nehéz megmondani, hogy a választások után milyen politikai formáció alakul.

Lánczi Tamás a magyar-szlovák kétoldalú kapcsolatok szempontjából azt tartaná jónak, ha olyan kormány alakulna Szlovákiában, amely alapvetően szemben áll a globalista törekvésekkel, fontosnak tartja a visegrádi együttműködést, valamint migrációellenes és békepárti. Ezt szerinte leginkább a Robert Fico-féle Irány párt képviseli most.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a közvélemény-kutatások alacsony részvételi arányt jósolnak, ami a magyarokat képviselő pártot segítheti. Ha magyar szavazók aktívak, akkor szép eredményt tudnak elérni - mondta.

Rámutatott: a magyar identitás megőrzését alapvetően magyarokra kell bízni, mert minden ígérettel ellentétben a szlovák pártok igazából nem foglalkoznak a magyar emberek képviseletével.

Forró Krisztián, a magyarokat képviselő Szövetség elnöke az M1 aktuális csatornának nyilatkozva a magyar nyelvű oktatás fontosságáról beszélt, hangsúlyozva, hogy ez is tétje lesz a választásoknak. A Szövetség elsődleges céljának azt nevezte, hogy mindenki, aki anyanyelvén szeretne tanulni, el tudjon jutni a magyar tanítási nyelvű iskolába.

Kiemelte: egyik szlovák párt sem képviseli a magyar kisebbség jogait és érdekeit, és mióta nincs magyar érdekképviselet a szlovák parlamentben, a kisebbségek nyelvén történő oktatás háttérbe szorult. Szerinte a Szövetség az egyetlen olyan magyar párt, amelyiknek esélye van bekerülni a szlovák törvényhozásba.

Szlovákiában szeptember 30-án előrehozott parlamenti választásokat tartanak, miután tavaly decemberben - a korábban a kormánykoalíció részét alkotó liberálisok által benyújtott bizalmatlansági indítványról tartott szavazáson - megbukott Eduard Heger kisebbségben kormányzó kabinetje. A kormány bukása után Zuzana Caputová államfő megbízása alapján a Heger-kabinet ügyvezető kormányként látta el feladatait, egészen májusig, amikor Eduard Heger a felmentését kérte az államfőtől. Ezt követően az államfő szakértői kormányt nevezett ki, amelynek miniszterelnöke Ódor Lajos, a szlovák központi bank (NBS) korábbi alelnöke lett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!